Geld lenen kost geld

Hoge rente maakt betalen in termijnen duur

26 februari 2016

Online shoppen wordt steeds populairder. Volgens het CBS kochten in 2014 10,4 internetgebruikers wel eens iets online. Nieuwe kleding of gadgets aanschaffen wordt zo wel heel makkelijk. Zeker omdat je soms het betalen van je aankoop uit kunt stellen. Maar pas op voor hoge rente!

Je nieuwe aankoop in termijnen betalen is eigenlijk geld lenen. Een vorm van geld lenen waarvoor je vaak een hele hoge rente betaalt. Daarmee wordt dat nieuwe jasje of je nieuwe telefoon ineens een stuk duurder.

Postorderkrediet wordt ‘gespreid betalen’

‘Postorderbedrijf’ klinkt misschien een beetje ouderwets. Maar online shoppen werkt eigenlijk hetzelfde. Je koopt op afstand producten die per post worden bezorgd. Met het verdwijnen van de benaming ‘postorderbedrijf’ is ook het postorderkrediet minder gangbaar. Als alternatief wordt tegenwoordig ‘gespreid betalen’ of ‘betalen in (maandelijkse) termijnen’ aangeboden.

Geld lenen rente

Je aankoop in termijnen betalen betekent dat je niet direct het volledige bedrag afrekent. Je betaalt iedere maand een deel, tot je het gehele aankoopbedrag van bijvoorbeeld je nieuwe laptop hebt afgelost. Dat klinkt misschien als een oplossing als je even weinig geld tot je beschikking hebt. Maar je betaalt wel een flinke rente over het bedrag dat je nog niet hebt afbetaald. Betalen in termijnen is namelijk een vorm van geld lenen.

Rentepercentage lening

Online warenhuizen rekenen voor gespreid betalen vaak een rente die kan oplopen tot 14%. Een heel ander rentepercentage dan die historisch lage rente waarover je in de krant leest. Dit heeft te maken met de wettelijke rente, de rente die een schuldeiser mag rekenen over schulden. Die wettelijke rente staat op dit moment op 2%. Daarbovenop mag jaarlijks een kredietvergoeding van 12% worden gevraagd. Daarmee kom je inderdaad op een rentepercentage van 14%.

Lenen op maat

Lenen tegen deze rente is zonde van je geld. Dan kun je je aankoop beter even uitstellen, zodat je ervoor kunt sparen. Of kies voor een reguliere lening. Bijvoorbeeld voor een doorlopend krediet, een flexibele lening waarmee je altijd extra geld achter de hand hebt. Met een doorlopend krediet kun je lenen een veel lagere rente. Een doorlopend krediet afsluiten kan namelijk al vanaf de lage variabele rente van 4,4%. De rente van een Persoonlijke Lening staat nog lager en is dus nog voordelig. Lees meer over een Persoonlijke Lening en de laagste rente persoonlijke lening.

Doorlopend krediet aanvragen? Vraag hier een offerte aan.

Moneyou stopt

Moneyou verdwijnt uit Nederland. Stap over naar een andere geldverstrekker

14 augustus 2020
Maximale rente omlaag naar 10 procent

Maximale kredietvergoeding per 10 augustus naar 10%

3 augustus 2020
Nationale Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

Nationale-Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

29 juni 2020

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,4% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen