Let op! geld lenen kost geld

Provisie gaat niet ten koste van afsluiten verantwoorde lening

Betaal minder

Je lening verhogen zonder veel extra te betalen?

Vraag een offerte aan en wij rekenen de voordeligste optie voor je uit.

Of neem contact op met onze specialist op het gebied van lening verhogen.

8 november 2016

SP-kamerlid Merkies had minister Dijsselbloem van Financiën gevraagd of het huidige provisiesysteem bij consumptief krediet niet zorgt voor onnodig langlopende kredieten en zo hoog mogelijke leningen. Een tussenpersoon ontvangt namelijk provisie over de afgesloten persoonlijke lening of doorlopend krediet. Dijsselbloem heeft hierop geantwoord dat het provisiesysteem er niet voor zorgt dat tussenpersonen onverantwoorde leningen afsluiten om zichzelf te verrijken met hogere provisies.

Tussenpersoon is betrokken bij lening gedurende gehele looptijd

Merkies vroeg zich af of de te ontvangen provisie bij een tussenpersoon zou werken als een ‘perverse prikkel’; hoe hoger de lening of hoe langer de looptijd hoe hoger de provisie. Dit lijkt niet het geval te zijn schrijft Dijsselbloem in zijn antwoord. Het provisiegebod stelt dat de beloning van de tussenpersoon gedurende de looptijd van de lening of het krediet wordt betaald. De tussenpersoon blijft op deze manier gedurende de hele looptijd van de lening of het krediet betrokken en omdat de volledige provisie niet al wordt uitgekeerd nadat de lening is afgesloten.

Geen passende lening geregeld? Provisie vervalt

Het is dus in het belang van de tussenpersoon dat de lening een verantwoord afgesloten lening is. Een consument mag een tussenpersoon benaderen in geval van vragen of problemen zonder dat hij hiervoor kosten moet betalen. Helpt de tussenpersoon niet voldoende dan is de consument altijd vrij om over te stappen naar een andere tussenpersoon of bemiddelaar en de lening over te sluiten. De provisie vervalt hiermee voor de tussenpersoon. Ook als er sprake is van een betalingsachterstand van twee maanden of langer bij de consument vervalt de provisie. De tussenpersoon is er dus bij gebaat een passende lening af te sluiten voor de consument omdat anders geen provisie wordt ontvangen. De prikkel waar Merkies bang voor was blijkt dus geen rol te spelen.

Leningen afsluiten bij Krediet.nl: verantwoord en betrouwbaar

Bij Krediet.nl werken ervaren kredietspecialisten en gekwalificeerde adviseurs. Omdat wij beseffen dat het afsluiten van een lening financiële kennis vraagt adviseren wij je uitgebreid voordat je een lening afsluit. Bij ons zit de provisie inbegrepen in de afgesloten lening dus wij sluiten in jouw en ons belang verantwoorde en passende leningen af. Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem contact op met onze adviseurs.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.
Verplichte velden staan met een * aangegeven.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Wat kun je lenen?


Over Krediet.nl

Krediet.nl heeft zeer ruime ervaring in het adviseren over krediet. Met onze vlotte werkwijze, afhandeling en goede nazorg kunt u rekenen op onze uitstekende service en het advies dat bij u past.

Onze voordelen:

  • Geen afsluitkosten of advieskosten
  • Aantrekkelijke rente
  • Onafhankelijk
  • Eén aanspreekpunt
  • Ervaren kredietspecialisten
  • Gekwalificeerde adviseurs

Heb je nog vragen?

Hoe financier ik een auto of welke lening is fiscaal aftrekbaar? Deze en al jouw andere vragen beantwoorden we graag. Neem direct contact met ons op of bekijk onze pagina met veelgestelde vragen.