Geld lenen kost geld

Banken schieten tekort in Leenadvies

19 januari 2017

Wil je een doorlopend krediet af gaan sluiten dan hoort daar een stuk advies bij. In de meeste gevallen is dit namelijk geen dagelijkse kost. Dan is het fijn dat de kredietverstrekker je tekst en uitleg geeft over de lening die je gaat afsluiten. Uit onderzoek van het NIKWA, Nederlands Instituut voor Kwaliteitstest, is de volgende conclusie getrokken: het advies van ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank over het afsluiten van een doorlopend krediet schiet op een aantal punten te kort.

Banken schieten tekort

Het uitgevoerde onderzoek is gedaan bij acht verschillende vestigingen van de vier banken verspreid over Nederland. Het onderzoek was niet aangekondigd. De testpersoon maakte in alle gevallen een afspraak voor een adviesgesprek, vroeg een doorlopend krediet aan met een vast bedrag aan maandelijkse aflossing. Het kredietbedrag en leendoel waren bij elke afspraak van de testpersoon, de mystery shopper van het NIKWA, gelijk. In het onderzoek is het afsluiten van een persoonlijke lening niet onderzocht.

Uitkomsten onderzoek:

  • De testpersoon kreeg in veel gevallen niet de voor- en nadelen van een persoonlijke lening en de voor- en nadelen van een doorlopend krediet te horen
  • Vaak werd het totaalbedrag (het geleende bedrag plus rente na afloop) van het doorlopend krediet niet genoemd
  • De testpersoon kreeg in slechts in iets meer dan de helft van de afspraken een schriftelijke offerte mee
  • De gesprekken vonden plaats in een ruimte waarin ook andere klanten waren in minder dan de helft van de testen. Bij sommige afspraken vonden het adviesgesprek plaats aan de balie in het filiaal zelf

Goed advies bij afsluiten doorlopend krediet

Na het lezen van de uitkomsten zal het je niet verbazen waarom online kredietverstrekkers steeds meer klanten krijgen. Bij het afsluiten van een doorlopend krediet wil je graag geholpen worden door een deskundige onafhankelijke partij met waarborg van je privacy. Dit geldt niet alleen bij het afsluiten van een doorlopend krediet maar ook bij een persoonlijke lening.

Een goed advies is de basis voor het afsluiten van een verantwoorde lening. Dit advies komt voort uit de risico inventarisatie, het leendoel, de financiële situatie en de keuze voor een doorlopend krediet of persoonlijke lening. De lening moet goede voorwaarden en gunstige rentetarieven hebben. Die gunstige tarieven kunnen wij jou bieden doordat we geen groot kantoor hebben of veel landelijke filialen. Wij werken ook als intermediair met verschillende banken. Bij ons betaal je geen advies- en afsluitkosten. 

Moneyou stopt

Moneyou verdwijnt uit Nederland. Stap over naar een andere geldverstrekker

14 augustus 2020
Maximale rente omlaag naar 10 procent

Maximale kredietvergoeding per 10 augustus naar 10%

3 augustus 2020
Nationale Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

Nationale-Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

29 juni 2020

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,4% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen