Geld lenen kost geld

Renteaftrek restschuldfinanciering vervalt

4 mei 2017

Een grote verandering per 1 januari 2018 voor mensen die de restschuld op hun woning willen financieren: de renteaftrek voor deze financiering gaat vervallen. Op dit moment kunnen consumenten met een restschuld, die is ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017, deze financieren met renteaftrek van de te betalen rentekosten. Deze maatregel is fiscaal gezien gunstig voor de consument; het was een vorm van ondersteuning tijdens de economische crisis. Het wegvallen van deze maatregel betekent niet alleen dat verhuizen met een restschuld duurder wordt maar ook dat het maximale hypotheekbedrag daalt.

Gevolgen wegvallen renteaftrek

Met het wegvallen van deze renteaftrek zullen de kosten voor huisbezitters gaan stijgen; de netto maandlast stijgt. De verwachting is dat banken de financiering van de restschuld gaan zien als gewoon consumptief krediet en hierdoor daalt je maximale leencapaciteit. Het wegvallen van de renteaftrek betekent dus dat je minder geld kunt lenen.

Oproep: renteaftrek bij restschuldfinanciering permanent maken

Naast het vervallen van de renteaftrek voor restschuldfinanciering daalt in 2018 de maximale hypotheek, op basis van de woningwaarde, van 101% naar 100%. Voor de huisbezitter en huizenmarkt geen gunstige ontwikkelingen. Consumenten krijgen een lager hypotheekbedrag dus verhuizen wordt een stuk lastiger doordat de financiële haalbaarheid voor het kopen van een nieuw huis kleiner is. En dat betekent slechte doorstroom op de huizenmarkt, terwijl de hypotheekrente juist laag is en dit het kopen van een huis juist aantrekkelijk maakt.

De oproep aan het nieuw te vormen kabinet is om deze tijdelijke maatregel, renteaftrek voor de restschuldfinanciering, permanent te maken en hiermee een hoop problemen voor eigen huis bezitters te voorkomen.

Mogelijkheden restschuld financieren

De restschuld op uw woning, de verkoopprijs van uw woning ligt onder het afgesloten hypotheekbedrag, kunt u op de volgende manieren financieren:

  • Je kunt de restschuld meefinancieren met de hypotheek die je afsluit voor je nieuwe huis maar dit is niet altijd mogelijk. De hypotheek moet binnen de huidige geldende hypotheeknormen vallen. Je inkomen moet hoog genoeg zijn om het hypotheekbedrag verhoogd met het bedrag aan restschuld te kunnen betalen
  • De restschuld kun je financieren met een doorlopend krediet of persoonlijke lening. De berekende rente is hoger dan de rente van je hypotheek maar de looptijd van een lening is korter en je hebt geen extra kosten aan notaris en taxatie dus je bent goedkoper uit met een lening dan met een hypotheek

De renteaftrek geldt zowel voor een restschuldfinanciering met een hypotheek als met een lening maar komt te vervallen met ingang van 1 januari 2018.

Het is nog geen december en het kabinet is nog niet gevormd maar als de renteaftrek daadwerkelijk vervalt zal dat slikken zijn voor een grote groep consumenten.

Moneyou stopt

Moneyou verdwijnt uit Nederland. Stap over naar een andere geldverstrekker

14 augustus 2020
Maximale rente omlaag naar 10 procent

Maximale kredietvergoeding per 10 augustus naar 10%

3 augustus 2020
Nationale Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

Nationale-Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

29 juni 2020

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen