Geld lenen kost geld

Kabinet pakt kopen op afbetaling aan

abundance-bank-bank-notes-259249

28 september 2018

1 op de 3 Nederlanders die via kopen op afbetaling koopt, loopt een betalingsachterstand op. Steeds meer postorderbedrijven en webwinkels bieden deze betaalmogelijkheid aan. Sommige van dit soort bedrijven biedt zelfs directe leningen aan. Het zorgt echter in veel gevallen voor problemen. 

De rente op kopen op afbetaling loopt vaak op tot de maximale rente van 14%. Daarnaast krijgen klanten die niet op tijd betalen ook nog te maken met een vertragingsvergoeding. Zo kan een schuld al snel flink oplopen. En is het dus mogelijk dat een simpel product, zoals een kinderfiets, eindigt in een torenhoge schuld.

Minister Hoekstra van financiën vindt deze ontwikkeling zorgelijk en meent dat het aantal betalingsachterstanden via kopen op afbetaling teruggedrongen moet worden. Het kabinet wil actief het aantal mensen met schulden verminderen en mensen die reeds een schuld hebben, ondersteuning bieden. Momenteel zijn er meer dan een half miljoen negatieve BKR-registraties vanwege een betalingsachterstand.

De minister wil dat webwinkels en postorderbedrijven die kredieten aanbieden, terughoudender worden in het aanbieden hiervan. Ook moet duidelijker aangegeven worden dat kopen op afbetaling feitelijk een lening is. De slogan ‘Let op! Geld lenen kost geld’ lijkt niet effectief genoeg meer te zijn en dus zal het kabinet op zoek gaan naar alternatieven. 

Ook de psychologische trucs waarmee klanten gelokt worden om geld te lenen, wil de minister aanpakken. Hoekstra benoemt dat woorden als ‘schuld’ en ‘krediet’ moedwillig vermeden worden, omdat mensen hier terughoudender door worden. Ook wordt regelmatig enkel het maandelijkse aflossingsbedrag op de website vermeld, in plaats van de totale kosten, die veel hoger zijn. 

Moneyou stopt

Moneyou verdwijnt uit Nederland. Stap over naar een andere geldverstrekker

14 augustus 2020
Maximale rente omlaag naar 10 procent

Maximale kredietvergoeding per 10 augustus naar 10%

3 augustus 2020
Nationale Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

Nationale-Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

29 juni 2020

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,4% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen