Geld lenen kost geld

Maximale rente gaat omlaag naar 10%

Maximale rente omlaag naar 10 procent

26 mei 2020

De wettelijke maximale rente op een krediet bedraagt op dit moment 14%. Om de consument in deze coronatijd tegemoet te komen, verlaagt het kabinet dit tarief naar 10%. De verlaging gaat vermoedelijk op 1 augustus in en loopt in ieder geval tot het einde van het jaar.

Door de coronacrisis zijn veel Nederlanders in financieel zwaar weer gekomen. Zij hebben minder financiële ruimte voor bepaalde noodzakelijke uitgaven. Kopen op afbetaling kan dan voor hen aantrekkelijk zijn. Maar de postorderbedrijven en webwinkels die gespreide betaling aanbieden, hanteren vaak de maximale rente van 14%. De kosten voor deze kortlopende leningen zijn dus hoog. Daarom heeft het kabinet op advies van het Nibud besloten de maximale rente op kredieten aan consumenten te verlagen van 14% naar 10%. Dit soort kredieten worden daardoor minder risicovol. 

Tijdelijke maatregel, alleen voor nieuwe kredieten

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) wil de maatregel 'zo snel mogelijk' invoeren, mogelijk per 1 augustus. De verlaagde rente is dan van toepassing op alle nieuwe leningen die consumenten afsluiten. Had iemand al een consumptief krediet? Dan blijft daarop de rente van toepassing die was afgesproken bij het afsluiten, vóór de verlaging. Voor al bestaande doorlopende kredieten geldt dat niet. Deze leenvorm kent een variabele rente en die gaat door de verlaging ook naar maximaal 10%. De verlaging is vooralsnog een tijdelijke crisismaatregel die geldt tot het einde van het jaar. Het kan zijn dat daarna de maximale kredietvergoeding structureel omlaag gaat, maar dat wordt nog onderzocht. Een nog lager tarief dan 10% vindt het Nibud overigens geen goed idee. Want als de rente op roodstaan en kopen op afbetaling té laag wordt, kan lenen te verleidelijk worden en kan gewenning aan krediet optreden, aldus het Nibud. 

Besparen op kredieten

Voor Krediet.nl is verantwoord lenen een belangrijke waarde. De verlaging van de maximale rente beschouwen wij dan ook als een prima verbetering, omdat het risico van geld lenen kleiner wordt. Maar we benadrukken ook dat de rente op een ‘gewone’ lening meestal (veel) lager ligt dan 10%. Het loont dus de moeite om na te gaan of een lening een betere financiering is dan kopen op afbetaling. Veel mensen hebben bovendien meerdere kleine kredieten met een hoge rente. Als zij deze schulden kunnen samenvoegen en onderbrengen in één lening met een lagere rente, zien zij direct hun maandlasten dalen.

 

Moneyou stopt

Moneyou verdwijnt uit Nederland. Stap over naar een andere geldverstrekker

14 augustus 2020
Maximale rente omlaag naar 10 procent

Maximale kredietvergoeding per 10 augustus naar 10%

3 augustus 2020
Nationale Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

Nationale-Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

29 juni 2020

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,4% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen