Geld lenen kost geld

AFM: ook private lease moet verantwoord zijn

AFM private lease moet verantwoord zijn

28 mei 2020

Private lease. Het lijkt zo’n mooie oplossing als je een product aan wilt schaffen waarvoor je niet genoeg geld hebt. In plaats van een auto, wasmachine, laptop of piano te kopen, sluit je een abonnement af. Maar is die oplossing echt zo mooi? 

Een abonnement op de krant, Spotify of Netflix, kun je meestal op korte termijn opzeggen als je het niet meer kunt of wilt betalen. Anders is dat bij private of operational lease van consumentengoederen zoals auto’s, elektronische apparaten, meubels en zonnepanelen. Zo’n een leasecontract is vaak niet snel opzegbaar. Een private-leasecontract op een auto bijvoorbeeld loopt drie tot vijf jaar. Zeg je eerder op, dan betaal je een (forse) boete. Een financiering zoals een lening zonnepanelen is dan verantwoorder en voordeliger.

Geen leennormen bij leasecontract

Als je geld wilt lenen, gaat dat niet zomaar. De kredietverstrekker wil weten of je de rente en aflossing kunt betalen. Daarom zijn er leennormen opgesteld aan de hand waarvan beoordeeld wordt of het voor jou verantwoord is om te lenen. Belangrijk is dat je inkomen ruim genoeg is om van te leven én je lening af te betalen. Je inkomen, je vaste lasten, je persoonlijke situatie, schulden die je hebt en betalingsproblemen: het wordt allemaal meegewogen voordat het licht voor de lening op groen gaat. Maar dergelijke strenge normen zijn er niet als je iets wilt kopen op afbetaling of als je goederen wilt leasen. 

Dure leaseovereenkomsten

De private leasemarkt is de laatste jaren behoorlijk populair geworden en heeft een exponentiële groei doorgemaakt. Geen goede ontwikkeling, vindt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die toezicht houdt op het gedrag van de financiële markten: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Deze toezichthouder vreest dat consumenten onvoldoende beschermd worden voor de financiële gevolgen van een leasecontract. Want sommige leaseovereenkomsten zijn zo duur dat de betaalbaarheid betwijfeld kan worden. Wie bijvoorbeeld tien jaar een wasmachine leaset, is veel duurder uit dan wanneer hij een lening af zou sluiten met een looptijd van tien jaar. Met name klanten in kwetsbare situaties kunnen met een leasecontract gedupeerd worden.

Private lease onder toezicht van de AFM

Om consumenten beter te beschermen, vraagt de AFM de Minister van Financiën nu om private lease ook onder hun toezicht te plaatsen, net zoals consumptief krediet. Want voor private lease zouden net zo goed strenge leennormen moeten gelden als voor consumptief krediet. Als dat gebeurt kun je alleen een leasecontract afsluiten als je inkomen dat toestaat. En (langdurige) leasecontracten worden dan geregistreerd bij het BKR. De kosten van private lease mogen dan niet boven een bepaald maximum uitkomen en moeten vooraf aan jou duidelijk gemaakt zijn. En ten slotte zou de manier waarop reclame gemaakt wordt voor private lease, aan regels gebonden zijn. 

Leasen of lenen?

Tot het zover is, moet jij als consument zelf de afweging maken of je een leasecontract afsluit en zelf uitrekenen hoeveel geld je daaraan kwijt bent. Twijfel je tussen lenen en leasen? Wij adviseren je graag en maken een heldere berekening zodat je zelf ziet wat in jouw situaties de betere keuze is.

 

 

Moneyou stopt

Moneyou verdwijnt uit Nederland. Stap over naar een andere geldverstrekker

14 augustus 2020
Maximale rente omlaag naar 10 procent

Maximale kredietvergoeding per 10 augustus naar 10%

3 augustus 2020
Nationale Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

Nationale-Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

29 juni 2020

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,4% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen