Geld lenen kost geld

Wat is het verschil tussen een Persoonlijke Lening en een Doorlopend Krediet?

Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet. Het zijn allebei consumptieve kredieten voor persoonlijke uitgaven. Maar wat is het verschil tussen en Persoonlijke Lening en een Doorlopend Krediet? En hoe bepaal je wat je kiest: Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening?

Verschil Persoonlijke Lening en Doorlopend Krediet

Kenmerken Persoonlijke Lening: Kenmerken Doorlopend Krediet:

Je sluit een lening af en ontvangt het volledige leenbedrag in een keer op je rekening. Het bedrag kan al binnen 2 dagen bij je binnen zijn. Wil je het geld liever iets later ontvangen? Dan zijn sommige banken bereid om het geld nog maximaal één maand vast te houden.

Je spreekt met de geldverstrekker een kredietlimiet af. Tot dat bedrag mag je zoveel en zo vaak als je wilt geld opnemen door over te boeken naar je betaalrekening. Dat kan eenvoudig en kosteloos via de app of online.

Vaste rente. De rente blijft de hele looptijd hetzelfde. Je betaalt rente over het totale leenbedrag.

Variabele rente. De rente kan tijdens de looptijd stijgen of dalen. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.

Vaste looptijd. Je weet vooraf wanneer je lening volledig is afgelost. De looptijd die je kiest is meestal tussen 6 en 120 maanden. Een persoonlijke lening voor energiebesparing kan soms een looptijd van 180 maanden hebben.

Variabele looptijd. De looptijd hangt af van de rente en of je tussendoor afgeloste bedragen opnieuw opneemt. De maximale looptijd is 15 jaar. De kredietlimiet geldt daarom vaak slechts een aantal jaren. Daarna wordt de limiet stapsgewijs verlaagd.

Vaste maandlasten. Je betaalt iedere maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing.

Vaste maandlasten. Je maandtermijn aan rente en aflossing staat vast en bedraagt 1%, 1,5% of 2% van de kredietlimiet.

Je mag zonder kosten tussendoor extra aflossen. Als je extra aflost, wordt je looptijd korter en betaal je een aantal maanden minder rente. Je totale rentekosten gaan dus omlaag.

Je kunt zoveel en zo vaak je wilt kosteloos aflossen. Je uitstaande saldo gaat dan omlaag, waardoor je bespaart op de rentekosten. Je betaalt immers alleen rente over het opgenomen bedrag.

Afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen. Heb je extra geld nodig, dan kun je je leenbedrag eventueel verhogen. Daarvoor wordt opnieuw naar je financiën gekeken.

Afgeloste bedragen kun je opnieuw opnemen, zolang je de kredietlimiet niet bereikt hebt. Zo beschik je steeds opnieuw over extra financiële ruimte.

Gebruik je het geld voor woningverbetering? Dan is de rente fiscaal aftrekbaar, zolang het gaat om je eigen woning waar je ook zelf in woont.

De rente op een Doorlopend Krediet is nooit fiscaal aftrekbaar. Ook niet als je het geld gebruikt voor woningverbetering.

Je kunt een Persoonlijke Lening afsluiten vanaf 21 jaar. Een Persoonlijke Lening in de vorm van een Seniorenlening kun je afsluiten tot je 78e.

Je kunt een Doorlopend Krediet afsluiten vanaf 21 jaar en tot 65 jaar.

De lening moet meestal zijn afgelost voor de leeftijd van 74 jaar. De speciale Seniorenlening moet je afgelost hebben voor je 81e verjaardag.

Heb je op je 65e nog een Doorlopend Krediet? Dan wordt deze leenvorm omgezet in een Persoonlijke Lening.

Overeenkomsten tussen een Persoonlijke Lening en een Doorlopend Krediet

Er is een verschil tussen Doorlopend Krediet en Persoonlijke Lening, maar er zijn ook overeenkomsten tussen beide leenvormen.

De Persoonlijke Lening en het Doorlopend Krediet zijn beide uitsluitend bedoeld voor consumptieve privé-uitgaven. Wil je geld lenen voor zakelijke doeleinden, dan kun je geen Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet krijgen. Je bent dan aangewezen op een zakelijke lening.

Zowel het Doorlopend Krediet als de Persoonlijke Lening kun je boetevrij extra aflossen. In beide gevallen bespaar je op de rente. Bij een Persoonlijke Lening omdat je minder maanden rente betaalt. Bij een Doorlopend Krediet omdat het bedrag waarover je rente betaalt, lager wordt.

Zowel het Doorlopend Krediet als de Persoonlijke Lening kun je afsluiten vanaf 21 jaar.

Wanneer Persoonlijke lening of Doorlopend Krediet kiezen?

Doorlopend Krediet vs Persoonlijke Lening, wat kies je? Dat hangt vooral af van je leendoel.

Een Persoonlijke Lening is geschikt voor een eenmalige uitgave met duidelijke kosten. Een auto op lening bijvoorbeeld of je bruiloft. Ook voor een verbouwing is de Persoonlijke Lening een aanrader omdat de rente dan fiscaal aftrekbaar is. Dat scheelt in de kosten.

Een Doorlopend Krediet is geschikt voor uitgaven met onzekere kosten of waarbij je nog aanvullende kosten verwacht. Ook als je extra financiële ruimte wilt voor onverwachte uitgaven, is het Doorlopend Krediet een uitkomst.

Heb je een Doorlopend Krediet en denk je dat een Persoonlijke Lening beter bij je past? Bij Krediet.nl kun je kosteloos jouw Doorlopend Krediet oversluiten naar een Persoonlijke lening. Vraag daarvoor een offerte aan.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1189 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 9.8 op Trustpilot

Trustpilot rating

Zo enorm persoonlijk, zeker Danny was een enorme steun!!!

Liesbeth De ridder 4 dagen geleden
Trustpilot rating

Berend Veldhuis 9 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 4,7% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen