Geld lenen kost geld

Let op! Oplichters imiteren de website van Krediet.nl

Let op! Oplichters imiteren de website van Krediet.nl

16 mei 2022

Allerlei vormen van criminaliteit zijn de afgelopen jaren afgenomen. Maar cybercriminaliteit is juist enorm gestegen. Dat merken we ook bij Krediet.nl. Criminelen kopiëren onze website en proberen jou op die manier te misleiden. Wees alert en ga altijd na of je met de echte Krediet.nl te maken hebt. 

Stel je voor: je denkt op de website van Krediet.nl te zijn en je gaat een lening aanvragen. Je krijgt dan te horen dat je vooraf iets moet betalen. Veel betalen zelfs. En dan wordt tot je ontzetting de lening nooit verstrekt. Je bent opgelicht! Niet door Krediet.nl, maar door criminelen die onze website hebben gekopieerd en zich op die manier voordoen als een betrouwbare geldverstrekker. 

Herken nep websites en signalen van oplichting

Krediet.nl is zeer ontstemd over deze criminele activiteiten. We doen er alles aan om de nep websites uit de lucht te krijgen. Dat gaat soms gemakkelijk, maar het kan ook lastiger zijn en meer tijd kosten. De criminelen kunnen dan hun gang blijven gaan. Daarom vertellen we graag hoe je kunt weten of je echt met ons te maken hebt en op welke signalen je moet letten om te voorkomen dat je opgelicht wordt.

  1. Klopt het adres in de adresbalk van de website? Check eens of daar echt krediet.nl staat. Of is de naam een klein beetje veranderd, bijvoorbeeld in qredit.nl? Als de url in de adresbalk niet 100% overeenkomt met de naam krediet.nl, sluit dan direct af. Je zit op de verkeerde plek. Als je naar krediet.nl wilt, tik dan zelf het adres in de adresbalk.

  2. Kun je op een normale manier contact opnemen? Of is er alleen contact via e-mail mogelijk? Wordt er alleen een 06-nummer of een buitenlands telefoonnummer getoond? Dat is een red flag. Wegwezen! De kans is trouwens groot dat er niemand opneemt als je het telefoonnummer belt. En betrouwbare kredietverstrekkers hebben altijd een vast telefoonnummer in Nederland. 

  3. Is het aanbod te mooi om waar te zijn? Kun je bijvoorbeeld in je eentje een extreem hoge lening aanvragen tegen een zeer lage rente? Dan word je misleidt. Voor individuele consumenten is het leenbedrag hoogstens 75.000 euro. De rente verschilt van aanbieder tot aanbieder maar percentages van bijvoorbeeld 1,0% kan niemand bieden.

  4. Mag je zelf aangeven hoe hoog je inkomsten zijn, zonder bewijs te leveren? En is het genoeg dat je zelf aangeeft dat je aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen? Dan is de kans groot dat je het leenbedrag nooit ontvangt, omdat je met een oplichter te maken hebt. Zo werken betrouwbare kredietverstrekkers ook echt niet. Zij moeten altijd je inkomensgegevens kunnen controleren en bij het Bureau Kredietregistratie (bkr) wordt gecheckt of je kredietwaardig bent. Logisch, zou jij geld lenen aan iemand die je niet kent en die je maar op zijn blauwe ogen moet geloven? Nee toch?

  5. Moet je bij de offerteaanvraag een kopie van je identiteitsbewijs of rijbewijs meesturen? Dan zit je niet bij een betrouwbare kredietverstrekker, wel bij iemand met slechte intenties. Je kunt het slachtoffer van identiteitsfraude worden. De criminelen kunnen aankopen doen uit jouw naam of dure abonnementen afsluiten.

  6. Moet je je adresgegevens doorgeven en als bewijs daarvan een kopie van de energierekening of telefoonrekening meesturen? Flauwekul! Dit vragen betrouwbare kredietverstrekkers nooit.

  7. Moet je geld betalen voordat de lening verstrekt wordt? Voor aanvraagkosten, administratiekosten of garantstelling? Of wordt er zogenaamd een notaris bij de afhandeling betrokken waarvoor je (soms duizenden euro’s) moet betalen? Maak nooit iets over om later een groter bedrag te kunnen ontvangen. Want je bent je geld dan kwijt.

2,5 miljoen slachtoffers van online criminaliteit

Misschien denk je: ik ben niet zo stom om in de truckjes van internetcriminelen te trappen. Maar de waarheid is dat ze zo gewiekst te werk gaan dat het iedereen kan overkomen. Volgens de Veiligheidsmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was in 2021 maar liefst 17 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder naar eigen zeggen slachtoffer van online criminaliteit. Dat zijn bijna 2,5 miljoen mensen. De meesten kregen te maken met online oplichting en fraude. Een op de drie slachtoffers ondervindt psychische of financiële problemen door wat hen overkomen is.

Bel ons bij twijfels

Als je eraan twijfelt of je wel op de echte website van Krediet ben, kun je altijd met ons bellen. Gebruik niet het telefoonnummer dat op de nepwebsite staat of in een e-mail dat je ontvangen hebt, maar tik krediet.nl zelf in de zoekbalk. Daar zie je het juiste telefoonnummer staan: 0318 – 88 88 88.

Aangifte doen

Ben je opgelicht via het internet, doe dan altijd aangifte bij de politie. Als de oplichting plaatsvond via een website die zogenaamd van Krediet.nl was, dan stellen we het op prijs dat je dat ook aan ons doorgeeft door te bellen met 0318 – 88 88 88. Je kunt de fraude ook melden bij de fraudehelpdesk. Daar vind je bovendien meer tips hoe je online criminaliteit kunt herkennen en voorkomen. Misschien heb je psychische problemen omdat je veel geld hebt verloren. Dan kun je voor hulp aankloppen bij slachtofferhulp

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1341 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Binnen de herroepingsperiode vond ik een beter aanbod. Er is professioneel en snel gehandeld om de ene lening te eindigen en over te stappen naar een andere. Ik heb bijna dagelijks of meerdere keren op een dag contact gehad en werd steeds vriendelijk en geduldig geholpen. Wij zijn heel blij!

Angelique Olree 5 dagen geleden
Trustpilot rating

Vriendelijke mensen aan de telefoon. Snelle offerte. Goede beantwoording van de vragen die we nog hadden. Het was allemaal heel betrouwbaar.

Elly Dumond 10 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen