Geld lenen kost geld

Vanaf 15 juli minder lenen door strengere leennormen

Vanaf 15 juli minder lenen door strengere leennormen

14 juli 2022

Hoe bepalen kredietverstrekkers eigenlijk hoeveel je mag lenen? Ze berekenen dat aan de hand van de zogenaamde VFN-leennormen. Die staan niet vast, maar worden ieder jaar aangepast omdat financiële situaties van huishoudens van jaar tot jaar verschillen. Dit jaar zijn de leennormen strenger geworden. Daardoor kun je minder lenen. Hoe zit dat precies?

Als je geld leent moet het maandbedrag aan rente en aflossing passen bij je budget omdat je anders in de financiële problemen kunt komen. Om overkreditering te voorkomen heeft de VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland) in samenwerking met het NIBUD leennormen opgesteld. Uitgangspunt: naast je kosten voor levensonderhoud moet er nog genoeg overblijven om de lening af te lossen. Er wordt daarom gekeken naar uitgaven die bij jouw persoonlijke situatie horen. Of je alleenstaand bent of een partner hebt en of er kinderen zijn. Maar ook of je een huurhuis of een koopwoning hebt en hoeveel je kwijt bent aan wonen, kinderopvang, de auto en eventueel alimentatie.

Hoeveel kun jij lenen?

Nu zijn het afgelopen jaar door de hoge inflatie de uitgaven van huishoudens met gemiddeld zo’n 10% gestegen. Dat betekent dat er minder geld overblijft voor de kosten van een lening. De leennormen zijn per 15 juli aangepast. De leencapaciteit is daardoor volgens vergelijkingssite Geld.nl voor bijna iedereen kleiner geworden. Maar met name gezinnen voelen het verschil. Een stel met een netto-inkomen van 4.000 euro per maand en een hypotheek van 1.100 euro per maand, 12.350 euro minder lenen als ze kinderen en een auto hebben. Heeft dat stel geen auto en geen kinderen, dan valt het maximale leenbedrag 7.600 euro lager uit.

Geld lenen kan nog steeds

Wat betekenen de nieuwe leennormen voor jou? Heb je al een Persoonlijke Lening, dan verandert er niets aan het leenbedrag, je maandtermijn of je looptijd. Maar wil je die lening verhogen? Dan zijn je mogelijkheden wel kleiner dan voor 15 juli. Sta je juist op het punt om een lening af te sluiten? De kans is dan groot dat het maximale leenbedrag waarvoor je in aanmerking komt lager is dan voorheen. Maar bedenk dat je voor veel uitgaven helemaal niet het maximale leenbedrag nodig hebt. Als je een wat lager bedrag nodig hebt, bijvoorbeeld voor een tweedehands auto of een paar zonnepanelen, is dat nog steeds mogelijk als je inkomen hoog genoeg is. De kosten voor die lening liggen wel wat hoger dan een paar maanden geleden, vanwege een hogere rente. Maar lenen kan nog steeds en de rente is ook nog steeds relatief laag.

Vraag een offerte aan bij Krediet.nl

Wil jij weten wat jouw leenmogelijkheden zijn gezien de nieuwe leennormen? Wij zoeken het graag voor je uit. Je ontvangt binnen 24 uur een voorstel als je bij Krediet.nl een offerte aanvraagt. We beschikken over een ruim overzicht van leningen omdat we zaken doen met veel verschillende aanbieders. Ook voor jou is er vast een lening met goede voorwaarden en een lage rente. Een kosteloos adviesgesprek is standaard voordat je de lening afsluit. Ga je akkoord? Dan sluiten we de lening ook kosteloos voor je af. Het geld staat dan vaak al binnen 2 dagen op je rekening.

ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1341 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Binnen de herroepingsperiode vond ik een beter aanbod. Er is professioneel en snel gehandeld om de ene lening te eindigen en over te stappen naar een andere. Ik heb bijna dagelijks of meerdere keren op een dag contact gehad en werd steeds vriendelijk en geduldig geholpen. Wij zijn heel blij!

Angelique Olree 6 dagen geleden
Trustpilot rating

Vriendelijke mensen aan de telefoon. Snelle offerte. Goede beantwoording van de vragen die we nog hadden. Het was allemaal heel betrouwbaar.

Elly Dumond 11 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen