Geld lenen kost geld

Gaat de rente op consumptief krediet verder stijgen?

Gaat de rente op consumptief krediet verder stijgen?

15 augustus 2022

Je verbouwing valt duurder uit dan je had begroot. Je wilt daarom je lening verhogen, maar dan merk je tot je schrik dat de rente een stuk hoger is geworden. Waarom is dat? Gaat de rente nog verder stijgen? En hoe voorkom je dat je bij moet lenen?

Jarenlang hebben we de rente op consumptief krediet zien dalen. Maar nu verhoogt de ene na de andere kredietverstrekker de rente. De stijgingen hangen samen met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft als taak de inflatie binnen de eurozone te beheersen en doet dat onder meer door de rente te verhogen als de inflatie te hoog wordt. Iedereen heeft gemerkt dat de inflatie op dit moment enorm is. Daarom heeft de ECB in juli de rente verhoogd.

Rente op leningen verder omhoog?

Wanneer de ECB de rente verhoogt, betalen banken een hogere rente en dat berekenen ze weer door aan hun klanten. Ook de kredietverstrekkers waar Krediet.nl mee samenwerkt konden niet om een renteverhoging heen. Maar wat zijn de verwachtingen voor de rente in de komende maanden? Dat hangt af van de economische ontwikkelingen, de inflatie en het beleid van de ECB. Er is vrees voor een recessie, de inflatie is nog niet afgenomen en er het is echt niet uitgesloten dat de ECB opnieuw met een renteverhoging komt. Dat zou betekenen dat ook de rente op een persoonlijke lening of een doorlopend krediet verder omhoog gaat. 

Kosten verbouwing

De renteverhogingen zijn vervelend nieuws voor wie nu een nieuwe lening afsluit, maar ook voor mensen die hun lening willen verhogen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de kosten voor een verbouwing tegenvallen en er meer geld nodig is. Wat is nu handig om te doen als je in zo’n situatie zit? Sluit je nu een lening af voor een verbouwing? Vraag dan om te beginnen om aan de aannemer of klusjesman een heldere offerte met een goede indicatie van de kosten. Wees er vervolgens op voorbereid dat het project duurder uit kan vallen. Bijvoorbeeld omdat de kosten voor bouwmaterialen zijn gestegen. Of omdat zich tijdens de verbouwing onvoorziene omstandigheden voordoen waardoor de verbouwing meer gaat kosten. 

Ruimte in de begroting

Als je rekening houdt met tegenvallers, zul je de begroting aan de ruime kant houden. Je vraagt dan ook een wat hogere lening aan dan strikt genomen nodig is. Maar betaal je dan juist niet te veel? Dat kan meevallen. Vier argumenten:

  1. De rente op een hoger leenbedrag is vaak iets lager dan op een kleine lening. We rekenen graag uit hoe groot het verschil in totale kosten is.
  2. De rente is fiscaal aftrekbaar als je de persoonlijke lening gebruikt voor een verbouwing. Je extra kosten worden daardoor lager.
  3. Je voorkomt met een iets hogere lening dat je bij moet lenen als je later toch extra geld nodig hebt. De rente is dan misschien weer verder gestegen, waardoor je duurder uit bent. 
  4. Blijkt aan het eind van de verbouwing dat je geld over hebt? Dan kun je dat gebruiken om je lening boetevrij extra af te lossen. Daarmee verlaag je in een keer de totale kosten van je lening. 

Hypotheek verhogen vaak duurder dan lening

Heb je al een verbouwingslening afgesloten en heb je nu meer geld nodig? Ga dan in ieder geval niet op zoek naar goedkope alternatieven op het internet. Je kunt dan bedrogen worden en geld verliezen. Overweeg je om je hypotheek te verhogen? De hypotheekrente is ook flink gestegen en je hebt te maken met bijkomende kosten voor advies, notaris en taxatie. Bovendien loopt die hypotheek 30 jaar waardoor je uiteindelijk toch duur uit bent. Klop liever bij ons aan voor een betrouwbaar maatwerkadvies dat helemaal is toegesneden op jouw situatie.

Offerte aanvragen

Wil je je lening verhogen of ben je op zoek naar een gunstige lening bijvoorbeeld voor een verbouwing? Vraag dan een offerte aan bij Krediet.nl. Wij werken samen met verschillende kredietverstrekkers en kunnen snel nagaan waar jij het voordeligst uit bent. We rekenen verschillende scenario’s door en adviseren je kosteloos over de oplossing die het beste bij jou past.  

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
Optimisme over geld lenen groeit
Optimisme over geld lenen groeit 8 april 2024 | Danny Lindeman
Zonnepanelen kopen, ja of nee
Zonnepanelen kopen, ja of nee? 1 april 2024 | Danny Lindeman
Minder betalingsachterstanden op kredieten 2023
Minder betalingsachterstanden op kredieten. Of toch niet..? 12 maart 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1327 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Alles prima geregeld voor mij

Klant dominicus 2 dagen geleden
Trustpilot rating

Het grote pluspunt tov van direct bij een geldverstrekker was dat je gewoon kon bellen en dat je dan iemand zonder wachttijd aan de lijn kreeg en je dus snel kon schakelen. De wachttijd bij de kredietverstrekker voor de definitieve goedkeuring zal je helaas gewoon in acht moeten nemen, maar dat staat natuurlijk los van de service van Krediet.nl

Tevreden klant 4 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen