Let op! geld lenen kost geld

Geld lenen met betalingsachterstanden

10 juli 2017 door Matthijs de Bruijn

Geld lenen met betalingsachterstanden

Bij het afsluiten van een lening ga je akkoord met de bijbehorende voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat je de lening binnen de afgesproken looptijd via maandbedragen moet terugbetalen aan de bank of kredietverstrekker. Met het aangaan van de lening ga je deze betalingsverplichting aan. De bank hanteert strikte regels wat betreft het verstrekken van leningen.

Het (online) afsluiten van een lening is niet in alle gevallen mogelijk. Er gelden een aantal duidelijke uitsluitingen. Je kunt geen lening afsluiten in de volgende situaties:

 • Je woonsituatie is inwonend (bij ouders, familie of vrienden of je woont op kamers) en je hebt een tijdelijk dienstverband
 • Je als zelfstandige werkzaam bent of werkzaam bent als DGA
 • Je bent jonger dan 21 en ouder dan 65 jaar in geval van een doorlopend krediet
 • Je bent jonger dan 21 en ouder dan 74 jaar in geval van een persoonlijke lening
 • Je hebt een negatieve registratie bij het BKR
 • Je hebt één of meerdere schulden in de vorm van een betalingsachterstand
 • Je hebt meer geleend dan jouw maximaal verantwoord krediet
 • Je bent alleenstaand en hebt een verblijfsdocument type 1 of 3, dus geen Nederlandse nationaliteit
 • Je woont en werkt in het buitenland
 • Als je inkomen wordt gestort op een buitenlandse betaalrekening

Lenen zonder BKR toetsing

Vooral op internet wordt geadverteerd voor het afsluiten van leningen zonder een toetsing bij het BKR. Dit wordt aangeboden door malafide partijen die zich niet aan de regels van de AFM houden. Lenen zonder BKR toetsing lijkt een aantrekkelijke mogelijkheid voor mensen die aan hun kredietlimiet zitten of een negatieve BKR registratie hebben. Dankzij dit aanbod lijkt een lening afsluiten nu wel een optie. Een lening verstrekken zonder toetsing bij het BKR is niet toegestaan.

Je leningen en kredieten staan geregistreerd bij het BKR. Zonder toetsing van een nieuwe lening kunt u een onterecht hoog leenbedrag krijgen. Op basis van je persoonlijke en financiële situatie past daar een maximaal leenbedrag bij zodat de lening een verantwoorde lening is. Als je een bedrag leent wat hoger is dan je financiële draagkracht kunnen betalingsproblemen van de maandlasten ontstaan.

Een negatieve BKR codering krijg je als je enkele maanden achter loopt met de terugbetaling van je lening. Geld lenen in deze situatie betekent nog meer betalingsproblemen. Professionele en betrouwbare banken en kredietverstrekkers verlenen geen leningen aan consumenten met een negatieve BKR codering.

Lenen met betalingsachterstand

Een nieuwe lening afsluiten in geval van betalingsachterstanden bij instanties is niet mogelijk. Als je bijvoorbeeld de betalingen van je huur, zorg of belasting niet (meer) kunt voldoen en je hebt hierdoor een schuld bij die betreffende instantie dan is een lening afsluiten om die achterstanden weg te werken geen optie.

Heb je schulden in de vorm van een lening of krediet zonder betalingsachterstanden dan is een lening afsluiten wel mogelijk. De betreffende klant wordt geadviseerd met een kredietspecialist om de tafel te gaan zitten en de mogelijkheden te bespreken. In sommige situaties kan een nieuwe lening het oplopen van schulden voorkomen.

Maximaal leenbedrag

Een maximaal bedrag aan leningen en betalingsverplichtingen betekent dat je geen nieuwe lening kunt afsluiten. Op basis van je persoonlijke en financiële situatie is een maximum leenbedrag bepaald. Een leenbedrag boven dit maximumbedrag betekent een onverantwoorde lening. Vanuit de zorgplicht die wij hebben als financiële dienstverlener verstrekken wij geen onverantwoorde leningen.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.
Verplichte velden staan met een * aangegeven.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze post.

Wat kun je lenen?


Over Krediet.nl

Krediet.nl heeft zeer ruime ervaring in het adviseren over krediet. Met onze vlotte werkwijze, afhandeling en goede nazorg kunt u rekenen op onze uitstekende service en het advies dat bij u past.

Onze voordelen:

 • Geen afsluitkosten of advieskosten
 • Aantrekkelijke rente
 • Onafhankelijk
 • Eén aanspreekpunt
 • Ervaren kredietspecialisten
 • Gekwalificeerde adviseurs

Heb je nog vragen?

Hoe financier ik een auto of welke lening is fiscaal aftrekbaar? Deze en al jouw andere vragen beantwoorden we graag. Neem direct contact met ons op of bekijk onze pagina met veelgestelde vragen.