Geld lenen kost geld

Kopen op afbetaling duurder dan gedacht

Kopen op afbetaling duurder dan gedacht

24 januari 2020

Persoonlijke Lening beter dan gespreide betaling

Dat kopen op afbetaling duur is, weten veel Nederlanders wel. Maar hoe groot het verschil is in kosten tussen gespreide betaling en Persoonlijke Lening, weten we vaak niet. Als je die afsluit via krediet.nl, weet je bovendien dat je verantwoord leent.

Kopen op afbetaling 30% duurder

Waarom is kopen op afbetaling zo duur? Simpel: bedrijven die deze mogelijkheid bieden, vragen een torenhoge rente, vaak richting de 14%. Dat is het hoogste wettelijk toegestane percentage. Bedrijven verdienen hier goed aan, want het totaalbedrag wordt met die stevige rente een stuk hoger. Voor een TV van €1.000,- die in 12 termijnen wordt afgelost, betaal je uiteindelijk gemiddeld €1.176,-. Kies je voor een lange kredietperiode dan ben je nog duurder uit. Als je bijvoorbeeld bij Mediamarkt een product van €1000 koopt, mag je dat in 54 maanden afbetalen. Het totaalbedrag komt dan volgens hun website uit op €1319. Je bent dan in totaal bijna 30% duurder uit. Kopen op afbetaling kan nog duurder worden als je termijnbetalingen mist, omdat je dan een aflosboete kunt krijgen.

Kosten gespreide betaling

Veel mensen zijn te optimistisch over de kosten van kopen op afbetaling. Dat blijkt uit een Flitspeiling naar Consumentenkeuzes in oktober 2019 van het Ministerie van Financiën. Vooral jongeren slaan de plank mis. Maar liefst 28% van de generatie tussen 25 en 40 jaar denkt zelfs voordeliger uit te zijn. Voor een aanschaf van €1000 schatten ze tussen de €500 – €1.000 kwijt te zijn als ze kiezen voor gespreide betaling. Geen wonder dat ongeveer een derde achteraf spijt heeft van zo’n aanschaf.

Verantwoord lenen

Bedrijven voeren als verdediging voor de hoge kosten vaak aan dat ze het risico lopen dat klanten niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Ze weten inderdaad te weinig over jou om je kredietwaardigheid goed in te kunnen schatten. Wel checken ze meestal bij het BKR of je al schulden hebt en of je ergens betaalachterstanden hebt. Maar ze hebben geen inzicht in je inkomen en je persoonlijke situatie. En dat is wel nodig om na te gaan of de lening verantwoord is.

Persoonlijke Lening is voordeliger

Wil je iets kopen en heb je daar het geld niet voor? Laat je dan niet onnodig op kosten jagen. Koop niet op afbetaling, maar sluit liever een Persoonlijke Lening af. Je bent dan veel voordeliger uit. Je betaalt een vast maandbedrag gedurende een vaste looptijd en weet dus precies waar je aan toe bent. Heb je eens wat geld over, dan kun je boetevrij extra aflossen. Misschien heb je een of meerdere producten op afbetaling gekocht en kijk je nu iedere maand met spijt naar al die bedragen die maar automatisch afgeschreven worden. Kies dan voor een Persoonlijke Lening waar je alles in een klap mee aflost. Je hebt dan nog maar een lening. Dat is overzichtelijker en voordeliger.

Adviesgesprek

Als je een lening afsluit via krediet.nl krijg je een persoonlijk adviesgesprek. We bespreken met jou wat je bestedingsdoel is, welk bedrag je nodig hebt en welke leenvorm past bij jouw situatie. Vervolgens gaan we voor jou op zoek naar een lening met een gunstige rente. En uiteraard leggen waarin wij uit hoe de regeling in elkaar steekt, wat je kunt verwachten aan kosten en welke risico’s je loopt. Zo sluit je met een goed gevoel een lening af omdat je weet dat het een verantwoorde keuze is.

Geschreven door:
  • René Koopman
  • Directeur
Optimisme over geld lenen groeit
Optimisme over geld lenen groeit 8 april 2024 | Danny Lindeman
Zonnepanelen kopen, ja of nee
Zonnepanelen kopen, ja of nee? 1 april 2024 | Danny Lindeman
Minder betalingsachterstanden op kredieten 2023
Minder betalingsachterstanden op kredieten. Of toch niet..? 12 maart 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1327 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Alles prima geregeld voor mij

Klant dominicus 2 dagen geleden
Trustpilot rating

Het grote pluspunt tov van direct bij een geldverstrekker was dat je gewoon kon bellen en dat je dan iemand zonder wachttijd aan de lijn kreeg en je dus snel kon schakelen. De wachttijd bij de kredietverstrekker voor de definitieve goedkeuring zal je helaas gewoon in acht moeten nemen, maar dat staat natuurlijk los van de service van Krediet.nl

Tevreden klant 4 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen