Geld lenen kost geld

Kredietlimiet

Je wilt graag wat financiële armslag voor onverwachte uitgaven. Of je hebt bepaalde plannen, maar weet nog niet precies hoeveel je daar aan kwijt bent. In die situaties kan een leenmogelijkheid met een kredietlimiet een uitkomst zijn. Wat is een kredietlimiet? En hoe werkt geld lenen met een kredietlimiet?

Persoonlijk advies
Geen afsluitkosten
Offerte binnen 24 uur
4.8 op Trustpilot

Kredietlimiet betekenis

De betekenis van kredietlimiet is letterlijk dat je rood mag staan (het krediet) tot een bepaald bedrag (de limiet). Je spreekt van tevoren af hoe hoog jouw kredietlimiet is. Tot dat bedrag mag je steeds weer geld opnemen. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.

Kredietlimiet betaalrekening

Soms kun je een kredietlimiet krijgen op de betaalrekening bij je bank. Tegenwoordig wordt dat bij veel banken Rood Staan genoemd. Iedere bank verbindt daar zijn eigen voorwaarden aan. De kredietlimiet mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan je maandinkomen of je mag niet langer dan drie maanden achtereen roodstaan. 

In het verleden hadden sommige banken wel ruimere kredietlimieten op de betaalrekening. Als jij die indertijd afgesloten hebt, kun je daar misschien nog steeds gebruik van maken.

Kredietlimiet Doorlopend Krediet

Er is ook een specifieke leenvorm met een kredietlimiet: het Doorlopend Krediet. Ook hier kun je tot een bepaald bedrag geld opnemen, zo veel en zo vaak je wilt. Maar die onbeperkte opnamemogelijkheid geldt meestal maar een paar jaar. Daarna wordt je kredietlimiet stap voor stap verlaagd tot het op nul staat. Na 15 jaar moet het Doorlopend Krediet in ieder geval afgelost zijn. 

 

Wanneer een kredietlimiet?

Wanneer is een kredietlimiet een goede oplossing?

Onverwachte uitgaven. Een kredietlimiet kan handig zijn om onverwachte uitgaven op te vangen, zoals een reparatie aan je auto of als je vakantie wat duurder was dan gepland. Je hebt extra financiële ruimte en kunt vrij snel het tekort weer aanzuiveren. 

Onduidelijke uitgaven. Van sommige uitgaven zijn de kosten vooraf niet duidelijk. Een ingrijpende verbouwing bijvoorbeeld. Je kunt dan naast een Persoonlijke Lening een Doorlopend Krediet afsluiten. Of je koopt een motor waar je geleidelijk aan accessoires bij wilt aanschaffen. Dan kan een kredietlimiet een goede keuze zijn. Je neemt alleen het bedrag op dat je op een bepaald moment nodig hebt. Je hoeft alleen dat stuk maar af te lossen en betaalt alleen rente over dat opgenomen bedrag. 

Een kredietlimiet is in die situaties voordeliger dan een hoge Persoonlijke Lening waarvan je het volledige leenbedrag misschien niet nodig hebt. Met een Persoonlijke Lening betaal je immers rente over het totale leenbedrag. En met een hoge lening moet je ook meer aflossen.

 

Wanneer Persoonlijke Lening? 

Heb je een duidelijke uitgave voor ogen zoals een auto of een nieuwe keuken? Als je vooraf de kosten al weet, is een Persoonlijke Lening vaak een betere leenvorm dan een Doorlopend Krediet met een kredietlimiet. Je lost met een Persoonlijke Lening binnen een bepaald aantal maanden de hele lening af en wordt niet verleid om steeds weer geld op te nemen. 

Omdat de rente van een Persoonlijke Lening vaststaat, weet je precies hoeveel je kwijt bent per maand, wanneer je klaar bent met aflossen en wat je totale kosten zijn. Die duidelijkheid en zekerheid zijn belangrijke voordelen.

 

Van kredietlimiet naar Persoonlijke Lening

Misschien heb je ooit op je betaalrekening een kredietmogelijkheid genomen van €5.000 of €10.000. Als je die volledig gebruikt, is de kans groot dat je daar per maand een flink bedrag voor betaalt. Datzelfde geldt voor een Doorlopend Krediet met een hoge rente. Vraag ons eens of je het krediet om kunt zetten naar een Persoonlijke Lening en hoeveel je dan bespaart per maand. 

Een offerte is kosteloos en vrijblijvend. Wat is een kredietlimiet en hoe werkt het? Als je daar nog vragen over hebt, neem dan contact met ons op.

Lening aanvragen, hoe werkt het?

De beste lening vinden die haarfijn aansluit op jouw situatie en tegen een lage rente, dat is best lastig. Wij helpen je daarbij. Onze adviseurs geven je altijd kosteloos een persoonlijk advies.

1

Online aanvragen

Niet zeker van je keuzes? Onze adviseurs nemen altijd de aanvraag met je door.

2

Het adviesgesprek

We nemen samen je wensen en mogelijkheden door. Jij krijgt van ons de best passende offerte.

3

Documenten opsturen

Je kunt online in je persoonlijke omgeving alle benodigde documenten digitaal aanleveren.

Het geld op je rekening

Wij handelen de rest kosteloos voor je af. Binnen 2 werkdagen staat het geld op je rekening.

Meer informatie over een kredietlimiet

Hoe hoog is mijn kredietlimiet?

De kredietlimiet op je betaalrekening is meestal niet hoger dan het salaris dat daar op binnenkomt. Met een Doorlopend Krediet kun je vaak over een veel hoger bedrag beschikken. Bij Krediet.nl ligt de kredietlimiet van een Doorlopend Krediet op maximaal €50.000,-.

Hoe hoog de kredietlimiet op het Doorlopend Krediet is, hangt vooral af van je leendoel en je inkomen. Voor een verbouwing kun je een hogere kredietlimiet krijgen dan voor een nieuwe laptop. En met een hoog salaris is de kredietlimiet ruimer dan met een bescheiden inkomen.

Kredietlimiet aflossen

Met een Doorlopend Krediet los je een vast bedrag per maand af. Dat bedrag bestaat uit rente over het opgenomen bedrag en een vast percentage van je totale kredietlimiet. Dan percentage kan 1%, 1,5% of 2% zijn. Gebruik je je kredietlimiet niet, dan heb je ook geen kosten.

Voor de kredietlimiet op je bankrekening bepaalt de bank hoe je aflost en hoe snel je aflost.

Je mag met een kredietlimiet overigens altijd zoveel aflossen als je wilt. Er wordt dan geen boete in rekening gebracht. Dus als je eens een financiële meevaller hebt, kun je een groot deel of het volledige krediet aflossen.

Rente kredietlimiet

Als je een kredietlimiet hebt, is de rente die je betaalt variabel. Deze rente staat niet vast, maar kan stijgen of dalen. Daarom weet je vooraf nooit hoeveel je precies kwijt bent aan kosten. Maar de rente is nooit hoger dan het wettelijk maximum. Die bedraagt op dit moment 10%. 

Sluit je een Doorlopend Krediet af, dan kun je vaak rekenen op een veel lagere rente dan het wettelijke maximum. Als je een hoge kredietlimiet hebt, is de rente doorgaans lager dan bij een lage kredietlimiet.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1348 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.8 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Mijn vrouw heeft hier gevraagd om een lening ruim onder de 10.000 euro. Zij is volledig werkzaam als docent, en ik ben gepensioneerd. Dus krijgen we GEEN lening omdat ik over de 70 ben. Afgeschreven dus te oud. Terwijl onze inkomsten goed zijn, en we die lening terug kunnen betalen. Hoe gek kan het gaan.

Joop Coenraads 4 dagen geleden
Trustpilot rating

Goed service

Sen 12 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen