Let op! geld lenen kost geld

Restschuld financieren

Je huis met winst verkopen is het mooiste scenario. De realiteit kan anders zijn. Na de verkoop van je huis blijf je zitten met een restschuld. Als de hypotheekschuld op je koophuis hoger is dan de (verkoop)waarde van de woning noem je dat een restschuld. Hoe ga je die financieren? Via een hypotheek of via consumptief krediet?

Onze specialist:

Matthijs de Bruijn

Matthijs de Bruijn

Kredietadviseur

Specialisme: geld lenen voor auto of motor, splitsen lening bij scheiding

Restschuldfinanciering met advies

Belangrijke wijziging met betrekking tot fiscale aftrekbaarheid van restschuldfinancieringen met ingang van 1-1-2018. 
U kunt uw restschuld blijven financieren met de lage rentes van een persoonlijke lening of doorlopend krediet maar de rentekosten zijn NIET meer fiscaal aftrekbaar zoals wel het geval was tot 31 december 2017. Dit is een besluit vanuit de overheid.

Je restschuld financieren bij je eigen bank is tegenwoordig lastig; het kan zelfs leiden tot een BKR codering. Als de bank geen regeling kan of wil treffen voor de restschuld, is het afsluiten van een consumptief krediet de oplossing. Als je de restschuld financiert met een persoonlijke lening of doorlopend krediet betekent dat lagere maandlasten dankzij het lagere rentetarief.

Als jij een huis hebt gekocht dat onder de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) valt en je kunt je restschuld niet meefinancieren in een nieuwe hypotheek of een lening afsluiten dan kun je in aanmerking komt voor kwijtschelding van de restschuld.

Hoogte van de restschuld

De hoogte van de restschuld kun je zelf berekenen. De berekening ziet er zo uit:

De verkoopprijs van de woning min de kosten die je maakt om je huis te verkopen min het bedrag van aanschaf, verbetering en onderhoud van de woning. Dit bedrag aan restschuld moet je afbetalen.

Restschuld afbetalen

Als je huis “onder water staat”, je hebt een restschuld, moet je bekijken welke mogelijkheden je hebt om dit bedrag te betalen. Samen met onze adviseur kun je alle voor- en nadelen bespreken van de mogelijkheden die jij hebt.

Hypotheek of consumptief krediet

Neem contact op met onze adviseur en bepaal hoe je de restschuld en je nieuw af te sluiten hypotheek (voor je nieuwe woning) gaat financieren. Wij kunnen je helpen met het afsluiten van de nieuwe hypotheek. Ook die expertise hebben we in huis.

Je krijgt van onze adviseur advies en een voorstel op maat. Hij adviseert jou of meefinanciering via een hypotheek of via een consumptief krediet de beste financieringsvorm is om je restschuld te betalen. Een hypotheek afsluiten is in de meeste gevallen niet mogelijk als er nog een restschuld staat. Dus met het afsluiten van je nieuwe hypotheek sluit je tegelijkertijd een lening af om de restschuld te financieren.

De rentetarieven van consumptief krediet staan laag dus je profiteert van lage maandlasten als je een lening af gaat sluiten. De aanvraag voor de financiering van de restschuld kan online via de website. Nadat wij jouw aanvraag voor een lening hebben ontvangen neemt onze adviseur contact met je op en maakt een passend voorstel. Een persoonlijke lening met een looptijd van 10 jaar is de meest verleende lening voor restschuld financiering.

Persoonlijke lening

Je kunt je restschuld ook financieren met een persoonlijke lening. Je leent dan eenmalig het bedrag voor dat nodig is om je restschuld af te lossen. Vervolgens betaal je een vast bedrag per maand aan rente en aflossing. 

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je precies weet op welke datum jouw lening volledig is afgelost. 

Restschuld voorkomen

Op de verkoopprijs van je huis heb je zelf weinig invloed. Maar de hoogte van de restschuld kun je wel zelf sturen door tijdens de looptijd van je hypotheek tussentijds extra af te lossen. Dankzij deze extra aflossingen verlaag je de hypotheekschuld. Maar niet alleen het hypotheekbedrag, de maandlasten verlaag je ook als je een aflossingsvrije hypotheek hebt.

Versneld aflossen is niet altijd kosteloos toegestaan. Als je een boeterente moet betalen kun je ervoor kiezen zelf maandelijks extra geld weg te zetten en op die manier een bedrag te sparen om je eventuele restschuld mee te verlagen of geheel te kunnen betalen.

In het geval van een hypotheek heb je ook te maken met wijzigingen in de regelgeving die de politiek doorvoert. Het is dus altijd aan te raden om advies in te winnen bij onze adviseur met welke regels jij rekening moet houden. Zij zijn altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen en nieuwe regels.

Berekentool

Berekentool: deze tool berekent het leenbedrag wat jij kunt afsluiten om je restschuld te financieren. De hoogte van het leenbedrag is afhankelijk van jouw situatie (gezinssamenstelling, inkomen, dienstverband).  Je kunt telefonisch overleggen met onze adviseur, een specialist op dit gebied. Hij of zij helpt je stap voor stap.

Restschuld financieren Rabobank

Heb jij een restschuld op je hypotheek bij de Rabobank? Als de Rabobank jou niet kan helpen je restschuld te financieren kun je contact opnemen met onze adviseur. Zij adviseren je welke stappen jij kunt zetten om een regeling te treffen voor je restschuld. Meefinancieren met een volgende hypotheek of een lening afsluiten? Jij krijgt een voorstel op maat.

Offerte aanvragen

Je kunt vrijblijvend een offerte aanvragen als je weet welke lening en voor welk leenbedrag je een lening wilt afsluiten. Wij sturen je graag een offerte en jij verzamelt de juiste stukken die nodig zijn om de lening af te kunnen sluiten. Denk hierbij aan een getekende verkoopovereenkomst. De afrekeningsnota ontvangen wij achteraf. Alle stukken stuur je ons digitaal zodat de bank de stukken kan controleren. Na goedkeuring van de bank kan de lening worden uitbetaald.

Wat kun je lenen?


Onze voordelen:

  • Geen afsluitkosten of advieskosten
  • Aantrekkelijke rente
  • Onafhankelijk
  • Eén aanspreekpunt
  • Ervaren kredietspecialisten
  • Gekwalificeerde adviseurs

Betrouwbaar gevonden door:

Erkend Hypotheekadviseur
NVF: Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs en -bemiddelaars
Kifid het financiële klachteninstituut
College bescherming persoonsgegevens

Heb je nog vragen?

Hoe financier ik een auto of welke lening is fiscaal aftrekbaar? Deze en al jouw andere vragen beantwoorden we graag. Neem direct contact met ons op of bekijk onze pagina met veelgestelde vragen.