Geld lenen kost geld

Financiering restschuld

Als je je je huis verkoopt, moet je je hypotheek helemaal aflossen. Maar wat als je huis daarvoor onvoldoende opbrengt? In dat geval heb je een restschuld. Die moet je ook aflossen, maar hoe? Je kunt een lening voor restschuld afsluiten bij Krediet.nl. Neem contact op of vraag een offerte aan.

vanaf

3,5%

arrow

1138 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 9.8 op Trustpilot

Vergelijken en afsluiten van meer dan 50 producten van verschillende aanbieders

Kosteloos en vrijblijvend persoonlijk advies over je lening

Wat is een restschuld?

Als de waarde van je woning lager is dan je hypotheekschuld, staat je huis ‘onder water’. Het overkwam maar liefst 25% van de huizenbezitters tijdens de kredietcrisis. Zolang je je hypotheek niet ineens hoeft af te lossen, hoeft dat geen probleem te zijn. Maar ga je je je huis verkopen en is de opbrengst onvoldoende om je hypotheek af te lossen? Dan heb je een restschuld. 

Sinds 2013 zijn de huizenprijzen sterk gestegen waardoor de meeste huishoudens uit de gevarenzone raakten. Toch zijn er ook vandaag de dag nog duizenden huizenbezitters die een restschuld hebben.

Restschuldfinanciering

Moet je je huis verkopen met een restschuld? Een restschuld kun je op verschillende manieren financieren.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Heb je een hypotheek met NHG en ben je gedwongen om je huis te verkopen omdat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen? Dan kan met NHG de restschuld kwijtgescholden worden. Je moet dan wel aan strikte voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld dat de financiële problemen zijn ontstaan doordat je relatie is beëindigd, je bent niet-verwijtbaar werkloos of arbeidsongeschikt geraakt bent of je partner is overleden. 

Financiering restschuld met eigen vermogen. Je kunt de restschuld uit eigen middelen betalen. Maar je moet dat vermogen wel  hebben in de vorm van spaargeld of beleggingsopbrengsten. En je moet bereid zijn dat vermogen te besteden aan de restschuld. 

Restschuld meefinancieren in nieuwe hypotheek. Koop je een andere woning, dan mag je de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Op de regel dat de hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde is, mag dan zelfs een uitzondering gemaakt worden. Maar lang niet alle banken werken hieraan mee. 

Ook kan de bank voor de restschuld slechts bereid is om maximaal 10% van de waarde van de te financieren. Of dat je een hypotheek met NHG moet hebben. Om in aanmerking te komen voor de hogere hypotheek moet bovendien je inkomen wel hoog genoeg zijn. 

Iets anders is dat je nieuwe hypotheek een lange looptijd heeft. Al die jaren betaal je ook rente over het restschuldgedeelte. Dat tikt behoorlijk aan. Je totale kosten kunnen op die manier hoger zijn dan met een lening voor restschuld. En bedenk: de betaalde rente over een restschuldfinanciering is niet fiscaal aftrekbaar.

Lening voor restschuld. Als je een lening afsluit, wordt je restschuld in een keer afbetaald. Je kunt vervolgens de lening binnen een bepaalde termijn aflossen. Kies een reële looptijd zodat je snel van de lening af bent, maar zonder dat je maandlasten te hoog worden. 

Een voordeel van een lening voor restschuld, is dat de financiering binnen een paar dagen geregeld is en jouw hypotheekverstrekker direct het ontbrekende bedrag ontvangt. Restschuld meefinancieren met een hypotheek kan veel langer duren. Je verkeert langer in onzekerheid en de kosten van je restschuld lopen op.

Welke lening voor restschuldfinanciering?

Is het niet mogelijk of te duur om de restschuld te financieren in de hypotheek? Dan kun je Je restschuld financieren met twee soorten leningen: 

Persoonlijke Lening. Je leent een bedrag ineens, waarmee de restschuld bij je hypotheekverstrekker direct wordt afgelost. Je Persoonlijke Lening los je vervolgens af binnen een vastgestelde looptijd. Ook de rente en je maandbedrag staan vast. Je weet dus precies hoeveel je betaalt en wanneer je lening is afgelost.

Kies je een korte looptijd, dan ben je snel van deze restschuldfinanciering af. Bovendien ben je met een korte looptijd minder kwijt aan rentekosten. Maar met een korte looptijd zijn je maandlasten wel wat hoger dan met een langere looptijd. Bespreek daarom met onze adviseur hoe lang jij over de aflossing doet.

Ben je in de gelegenheid om extra af te lossen? Dat kan altijd boetevrij. Je looptijd wordt dan ingekort.

Doorlopend Krediet. Bij spreek met deze leenvorm een maximum bedrag af dat je op mag nemen, een zogenaamd kredietlimiet. Je betaalt een vast bedrag per maand aan rente en aflossing. Maar afgeloste bedragen mag je opnieuw opnemen en de rente kan stijgen of dalen. Daardoor is dit een flexibele maar ook onzekere leenvorm. Bespreek met onze adviseur of dit wel de beste vorm van restschuldfinanciering is.

Lening voor restschuld aanvragen bij Krediet.nl

Wil je een lening voor restschuld afsluiten? Vraag dan  vrijblijvend een offerte aan bij Krediet.nl. Binnen 24 uur heb je ons voorstel binnen en bespreken we met jou op welke manier je het snelst van je restschuld af bent. Natuurlijk zoeken we een lening met de laagst mogelijke rente en zorgen we ervoor dat je verantwoord leent met maandlasten die passen binnen je budget.

Advies, bemiddeling en afsluiten van de lening zijn kosteloos.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1138 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 9.8 op Trustpilot

Trustpilot rating

Contacten zijn prima verlopen. Korte lijntjes en duidelijk.

Dirk M 4 dagen geleden
Trustpilot rating

Super snel geregeld Zeker een goede aanrader

Klant 5 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen