Geld lenen kost geld

Restschuld financieren

Je huis met winst verkopen is het mooiste scenario. De realiteit kan echter anders zijn. Als de hypotheekschuld op je koophuis hoger is dan de (verkoop)waarde van de woning, dan blijf je na verkoop met een schuld zitten. Dit noem je een restschuld. Hoe ga je die financieren? Via een hypotheek of via consumptief krediet?

Belangrijke wijziging met betrekking tot fiscale aftrekbaarheid van restschuldfinancieringen met ingang van 1-1-2018.
U kunt uw restschuld blijven financieren met de lage rentes van een persoonlijke lening of doorlopend krediet maar de rentekosten zijn NIET meer fiscaal aftrekbaar zoals wel het geval was tot 31 december 2017. Dit is een besluit vanuit de overheid.

Hoogte van de restschuld

De hoogte van de restschuld kun je zelf berekenen. De berekening ziet er zo uit:

De verkoopprijs van de woning min de kosten die je maakt om je huis te verkopen min het bedrag van aanschaf, verbetering en onderhoud van de woning. Dit bedrag aan restschuld moet je afbetalen.

Als je een restschuld hebt, dan moet je bekijken welke mogelijkheden je hebt om dit bedrag te betalen. Samen met onze adviseur kun je alle voor- en nadelen bespreken van de mogelijkheden die jij hebt.

Kwijtschelding van een restschuld

Als jij een huis hebt gekocht dat onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) valt en je kunt je restschuld niet meefinancieren in een nieuwe hypotheek of er een lening voor afsluiten, dan kun je in aanmerking komen voor kwijtschelding van de restschuld. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo kom je alleen in aanmerking voor kwijtschelding als je je huis móet verkopen. Ook moet je er alles aan gedaan hebben om je verlies te beperken.

Hypotheek of consumptief krediet

Neem contact op met onze adviseur en bepaal hoe je de restschuld en je nieuw af te sluiten hypotheek (voor je nieuwe woning) gaat financieren. Je krijgt van onze adviseur altijd advies en een voorstel op maat. Hij adviseert jou of financiering via een hypotheek of via een consumptief krediet de beste financieringsvorm is om je restschuld te betalen.

Een hypotheek afsluiten is in de meeste gevallen niet mogelijk als er nog een restschuld staat. Dus met het afsluiten van je nieuwe hypotheek sluit je tegelijkertijd een lening af om de restschuld te financieren. Wij kunnen je helpen met het afsluiten van de nieuwe hypotheek. Ook die expertise hebben we in huis.

De rentetarieven van consumptief krediet staan laag dus je profiteert van lage maandlasten als je een lening af gaat sluiten. De aanvraag voor de financiering van de restschuld kan online via de website. Nadat wij jouw aanvraag voor een lening hebben ontvangen, neemt onze adviseur contact met je op en maakt een passend voorstel. Een Persoonlijke Lening met een looptijd van 10 jaar is de meest verleende lening voor restschuldfinanciering.

Persoonlijke Lening

Je kunt je restschuld financieren met een Persoonlijke Lening. Je leent dan eenmalig het bedrag dat nodig is om je restschuld af te lossen. Vervolgens betaal je een vast bedrag per maand aan rente en aflossing.

Het voordeel van een Persoonlijke Lening ten opzichte van een Doorlopend Krediet of hypotheek is dat je precies weet wat je iedere maand af moet betalen en op welke datum jouw lening volledig is afgelost.

Restschuld voorkomen

Op de verkoopprijs van je huis heb je zelf weinig invloed. Maar de hoogte van de restschuld kun je wel zelf sturen door tijdens de looptijd van je hypotheek tussentijds extra af te lossen. Dankzij deze extra aflossingen verlaag je de hypotheekschuld. Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, verlaag je hiermee ook de maandlasten.

Versneld aflossen is niet altijd kosteloos toegestaan, of er zit een maximumbedrag per jaar aan. Als je een boeterente moet betalen, dan kun je in plaats van versneld aflossen kiezen om zelf maandelijks extra geld weg te zetten en op die manier een bedrag te sparen om je eventuele restschuld mee te verlagen of geheel te kunnen betalen.

In het geval van een hypotheek of consumptief krediet heb je ook te maken met wijzigingen in de regelgeving die de politiek doorvoert. Het is dus altijd aan te raden om onze adviseurs te vragen met welke regels jij rekening moet houden. Zij zijn altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen en nieuwe regels.

Berekentool

Deze tool berekent het leenbedrag dat jij kunt afsluiten om je restschuld te financieren. De hoogte van het leenbedrag is afhankelijk van jouw situatie (gezinssamenstelling, inkomen, dienstverband). Je kunt telefonisch overleggen met onze adviseurs, specialisten op dit gebied. Hij of zij helpt je stap voor stap.

Restschuld financieren Rabobank

Heb jij een restschuld op je hypotheek bij de Rabobank? Als de Rabobank jou niet kan helpen je restschuld te financieren, dan kun je contact opnemen met onze adviseurs. Zij adviseren je welke stappen jij kunt zetten om een regeling te treffen voor je restschuld. Meefinancieren met een volgende hypotheek of een lening afsluiten? Je krijgt een voorstel op maat.

Offerte aanvragen

Je kunt kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen als je weet welke lening en voor welk leenbedrag je een lening wilt afsluiten. Wij sturen je graag een offerte en jij verzamelt de juiste stukken die nodig zijn om de lening af te kunnen sluiten. Denk hierbij aan een getekende verkoopovereenkomst. In de nota van afrekening, die u ontvangt van de notaris, staan de bedragen vermeld die u met betrekking tot de aan- of verkoop van een woning ontvangt of betaalt. De nota van afrekening ontvangt u enkele dagen voor de overdracht. De afrekeningsnota ontvangen wij achteraf. Alle stukken stuur je ons digitaal zodat de bank de stukken kan controleren. Na goedkeuring van de bank kan de lening worden uitbetaald.

Aanvragen

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

776 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 9.6 op Trustpilot

Trustpilot rating

Ik ben goed geholpen door krediet. Nl,sneller en simpel.

Heer Gurcan , mevrouw Gurcan 12 dagen geleden
Trustpilot rating

Wederom erg behulpzaam in het zoeken naar de juiste oplossing. En uiteindelijk ook de perfecte oplossing gevonden voor mijn situatie

Rob 16 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,4% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen