Geld lenen kost geld

Geld lenen voor een vakantiewoning

Een vaste plek om in het weekend of in de vakantie naartoe te gaan, jij bent niet de enige met die wens. Maak je plannen eens concreet en vraag ons hoe een financiering van je vakantiewoning eruit kan zien. Wij adviseren je, je krijgt een heldere offerte en kunt de knoop doorhakken om het huisje van je dromen te kopen.

Vergelijk en sluit de voordeligste lening af voor een vakantiewoning!

vanaf

6,6%

1327 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Vergelijken en afsluiten van meer dan 50 producten van verschillende aanbieders

Kosteloos en vrijblijvend persoonlijk advies over je lening

Hoe financier je een vakantiewoning?

Misschien heb je de kans om een huisje te kopen op een officieel recreatieterrein. Je hebt dan een recreatiewoning. Of wil je liever niet aan te veel regels gebonden zijn en kies je voor een eigen vakantieverblijf ergens in Nederland buiten een recreatieterrein of misschien zelfs in het buitenland?

Eigenaar worden van een vakantiewoning, dat ligt ook voor jou binnen handbereik als je het slim aanpakt. Financier je het huisje met eigen geld? Of is een hypotheek of lening voor een vakantiewoning een betere keuze? Vergelijk eerst de financieringsmogelijkheden. Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je rekening mee houden?

Eigen geld

Als je voldoende spaargeld hebt, kun je het huisje in een keer met je eigen geld betalen. Het voordeel is dat je dan geen kosten hebt voor een lening of een hypotheek. En je spaargeld krijgt een beter rendement dan wanneer het op de spaarrekening met een lage rente staat. Omdat je huisje na verloop van tijd in waard stijgt, levert je investering meer op.

Als je een vakantiehuis koopt van je spaargeld is het nadeel dat je vermogen vastzit. Je kunt dat geld niet voor iets anders gebruiken en beschikt er pas weer over als je de vakantiewoning verkoopt. Houd altijd een financiële buffer voor onverwachte uitgaven. Gebruik niet je volledige spaargeld maar financier de vakantiewoning dan liever (deels) met een persoonlijke lening.

Vakantiewoning financieren met hypotheek

De financiering van je vakantiewoning is ook mogelijk met de overwaarde op je eerste huis. Je verhoogt dan je hypotheek. Heb je geen overwaarde? Dan kun je speciaal voor het vakantiehuisje een tweede hypotheek afsluiten. Maar let op. De hypotheekrente ligt voor een vakantiehuis hoger dan bij een hypotheek voor een eerste woning. 

Je krijgt met een hypotheek bovendien geen volledige financiering voor de vakantiewoning, maar maximaal tussen de 70% tot 90% van de aankoopsom. En dan heb je nog de kosten koper die je niet in de hypotheek kunt meefinancieren. De overdrachtsbelasting alleen al is 10,4%. Daar bovenop betaal je nog voor de taxatie, de notaris en het hypotheekadvies. Je moet dus nog een flink bedrag zelf inbrengen als je de vakantiewoning financiert met een hypotheek.

Houd er verder rekening mee dat de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar is als het geld bedoeld is om een tweede huis te financieren. Dit belastingvoordeel heb je alleen met een hypotheek of lening voor aanschaf, onderhoud of verbouwing van je eerste woning.

Consumptief krediet voor aankoop vakantiehuis

In plaats van een hypotheek kun je ook kiezen voor een consumptief krediet voor een vakantiewoning. De zes belangrijkste voordelen zijn dan:

  1. Lagere aanschafkosten. Met een lening voor een vakantiewoning heb je geen afsluit- en advieskosten of kosten voor de notaris en een makelaar/taxateur. 
  2. Volledige financiering Met een persoonlijke lening is volledige financiering van een vakantiehuis mogelijk. Want het leenbedrag hangt niet af van de waarde van de woning, maar van je financiële situatie.
  3. Geld snel op je rekening. Als je een lening voor een vakantiehuis afsluit, beschik je sneller over je geld, soms al binnen twee dagen. Het aanvraagproces van een hypotheek kan weken of maanden in beslag nemen.
  4. Lagere totale kosten. De looptijd van een persoonlijke lening is korter dan die van een hypotheek. Omdat je minder lang rente betaalt en geen bijkomende kosten hebt, vallen de totale kosten van de lening vaak lager uit dan de totale kosten van een hypotheek. Bovendien ben je eerder schuldenvrij.
  5. Voor alle vakantiewoningen. Met een lening maakt het niet uit wat voor vakantiewoning je koopt. Een hypotheek krijg je alleen voor een echte woning van baksteen of beton met een volwaardige fundering. Vakantiewoningen zoals een chalet of een stacaravan voldoen niet aan die voorwaarden. 
  6. Huis in het buitenland. Je krijg je geen hypotheek voor de financiering van een woning in het buitenland. Met een lening kan dat misschien wel.

Persoonlijke lening

Is een hypotheek niet mogelijk of niet gunstig? Dan is een persoonlijke lening voor een vakantiewoning een prima alternatief.  Een persoonlijke lening geeft je veel zekerheid dankzij de vaste lage rente en vaste looptijd. Je betaalt elke maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing en op de einddatum is de lening volledig afbetaald. 

Heb je tijdens de looptijd een financiële meevaller? Je mag op een persoonlijke lening tussentijds boetevrijs aflossen zoveel als je wilt. Je looptijd wordt dan korter. Je sluit al een persoonlijke lening af vanaf 6,1% rente. Benieuwd hoeveel je kunt lenen? Het maximale leenbedrag voor je lening berekenen kan via onze tool. 

Doorlopend krediet

Het doorlopend krediet is een flexibele leenvorm, waarbij de rente variabel is en je afgeloste bedragen opnieuw mag opnemen. Het krediet is bedoeld voor als je eens extra financiële ruimte nodig hebt. Voor de financiering van een vakantiewoning is het doorlopend krediet niet zo geschikt. 

Ook bieden kredietverstrekkers deze leenvorm bijna niet meer aan. Krediet.nl heeft alleen nog een flexibel krediet voor twee jaar.

Welke banken financieren vakantiewoningen?

Bij welke bank kun je terecht voor de financiering van een vakantiewoning? Dat hangt af van de financieringsvorm. Een hypotheek is een lening met een gebouw als onderpand. Lang niet alle banken vinden een vakantiewoning daarvoor aantrekkelijk. Zij verstrekken dan geen hypotheek voor een vakantiehuis. 

Bij een lening wordt geen onderpand gevraagd. Hoeveel je kunt lenen hangt af van je financiën: een vast inkomen, schulden en eventuele betalingsverplichtingen. En van je persoonlijke situatie: een eigen woning, een auto, een partner en kinderen, bijvoorbeeld. 

Het hangt verder af van het gewenste leenbedrag bij welke kredietverstrekkers je terecht kunt. Bij de ene bank is de maximale lening hoger dan bij de ander. En uiteraard is bij de ene geldverstrekker de rente lager dan bij de andere. Wij zoeken voor je uit wie voor jou de voordeligste lening voor een vakantiewoning heeft. 

Veelgestelde vragen

Onze kredietspecialisten kunnen vragen die je nog hebt beantwoorden of misschien staat je vraag wel bij de veelgestelde vragen

Financiering online regelen

Voor het aanvragen van een persoonlijke lening voor een vakantiewoning, kun je terecht bij Krediet.nl. Je kunt de financiering online regelen. Vraag een offerte aan en wij maken op basis van jouw persoonlijke en financiële gegevens een voorstel op maat. Jij sluit een voordelige en verantwoorde lening voor jouw vakantiewoning af. Je betaalt geen advies- en afsluitkosten.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1327 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Alles prima geregeld voor mij

Klant dominicus 2 dagen geleden
Trustpilot rating

Het grote pluspunt tov van direct bij een geldverstrekker was dat je gewoon kon bellen en dat je dan iemand zonder wachttijd aan de lijn kreeg en je dus snel kon schakelen. De wachttijd bij de kredietverstrekker voor de definitieve goedkeuring zal je helaas gewoon in acht moeten nemen, maar dat staat natuurlijk los van de service van Krediet.nl

Tevreden klant 4 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen