Geld lenen kost geld

Wat kost geld lenen?

Je kent die waarschuwing wel: geld lenen kost geld! Die slogan moet verplicht gebruikt worden in alle reclame-uitingen voor krediet. Maar met welke kosten moet je rekening houden? Wat kost een lening in totaal? En wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet als het gaat om de kosten?

Wat kost een persoonlijke lening? 

Als je een persoonlijke lening afsluit, moet je het bedrag maandelijks in stukjes terugbetalen. Daarnaast betaal je een vergoeding in de vorm van rente. Bij Krediet.nl zijn dit de enige kosten die we in rekening brengen. Voor ons advies, onze bemiddeling en het afsluiten, betaal je niets.

Voor je persoonlijke lening betaal je gedurende een bepaald aantal maanden één vast maandbedrag. Daarin zit een rentecomponent en een aflossingscomponent. Omdat rente en looptijd vaststaan, is vooraf bekend hoeveel je aan rente en aflossing moet betalen.

Wat kost een lening? Dat hangt af van: 

Het leenbedrag: hoe hoger het leenbedrag, hoe meer je moet aflossen.

Het rentetarief: hoe hoger de rente, hoe meer je betaalt aan rentekosten.

De looptijd: hoe langer de looptijd, hoe langer je rente betaalt en je totale kosten stijgen.

Waar betaal je de laagste rente voor een persoonlijke lening? Vergelijk de rente bij Krediet.nl

Wil je besparen op de kosten van een lening? Dan kun je tussentijds extra boetevrij aflossen. Je looptijd wordt dan korter en daarmee dalen ook je totale lasten. De kosten van je persoonlijke lening gaan ook omlaag als je het geld gebruikt voor verbeteringen van de eigen woning. De rente is dan fiscaal aftrekbaar waardoor je een belastingvoordeel hebt.

Kosten doorlopend krediet 

Met een doorlopend krediet zijn je kosten vooraf niet bekend. Dat komt doordat leenbedrag, rentetarief en looptijd niet vaststaan. Het leenbedrag staat niet vast omdat je tot een bepaald bedrag – de kredietlimiet – geld op mag nemen, zo vaak en zo veel als je wilt. Je kunt dus steeds opnieuw gebruikmaken van het krediet. De rente is variabel en kan dus per maand veranderen. En met een variabel leenbedrag en een variabele rente is ook de looptijd niet duidelijk.

Die onzekerheid over de kosten en de mogelijkheid om het krediet steeds weer te verlengen, maakt het doorlopend krediet tot een risicovolle leenvorm. Kredietverstrekkers zijn daarom gestopt met het doorlopend krediet. De enige flexibele lening die je bij Krediet.nl kunt aanvragen is de Flex en Zeker lening van Qander.

Heb je nog een doorlopend krediet? Dan betaal je maandelijks een bedrag aan rente en aflossing, meestal 1%, 1,5% of 2% van de kredietlimiet. Dat maandbedrag staat vast. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Gebruik je het krediet maar weinig, dan blijven je kosten dus binnen de perken. Neem je alles op, dan betaal je ook veel rente en wordt de looptijd langer. 

Met een doorlopend krediet mag je afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Het totale bedrag dat je leent, kan flink toenemen als je veel gebruikmaakt van die mogelijkheid. Je moet dan meer aflossen en betaalt ook meer rente. Anderzijds kun je besparen op de kosten door versneld af te lossen. Aflossen op je doorlopend krediet is altijd boetevrij.

Ongeoorloofde kosten lening

Sluit nooit zomaar een lening af, maar ga altijd na of de kredietverstrekker betrouwbaar is en een vergunning heeft van de AFM. Ga je in op het aanbod van een illegale kredietverstrekker, dan loop je het risico dat er administratiekosten of kosten voor de aanvraag in rekening gebracht worden. Dat is niet toegestaan. Het kan ook zijn dat je opgelicht wordt en het leenbedrag nooit ontvangt.

Ben je op zoek naar een voordelige en verantwoorde financiering bij een betrouwbare kredietverstrekker? Vraag dan een offerte aan bij Krediet.nl.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1348 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.8 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Mijn vrouw heeft hier gevraagd om een lening ruim onder de 10.000 euro. Zij is volledig werkzaam als docent, en ik ben gepensioneerd. Dus krijgen we GEEN lening omdat ik over de 70 ben. Afgeschreven dus te oud. Terwijl onze inkomsten goed zijn, en we die lening terug kunnen betalen. Hoe gek kan het gaan.

Joop Coenraads 3 dagen geleden
Trustpilot rating

Goed service

Sen 11 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen