Geld lenen kost geld

Huizenmarkt verandert snel. Wat doe jij: verkopen of verbouwen?

Huizenmarkt verandert snel Wat doe jij: verkopen of verbouwen?

18 november 2022

Wie een jaar geleden zijn huis verkocht, kon rekenen op snelle verkooptijd en een prima prijs. En wie een huis kocht, kreeg een historisch lage hypotheekrente. Nu de rente gestegen is en er sprake is van een hoge inflatie, is de situatie veranderd. Hoe ziet de woningmarkt er nu uit en wat betekent dat voor jou als huizenbezitter?

Begin dit jaar begon de hypotheekrente te stijgen. Wie nu een hypotheek afsluit, kijkt aan tegen (veel) hogere maandlasten dan een jaar geleden en is in totaal meer kwijt aan de hypotheekkosten. Doordat huizen minder betaalbaar zijn, koelt de huizenmarkt af. Dat blijkt ook uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) over het derde kwartaal van 2022. Vergeleken met een jaar eerder halveerde het gemiddeld aantal bezichtigingen en werd er minder vaak een bod uitgebracht. Ook wordt er minder vaak boven de vraagprijs verkocht en de overbiedingen die er zijn, zijn minder hoog. Op kwartaalbasis daalde het aantal verkopen met 10% en gingen de huizenprijzen met 5,8% omlaag, de grootste prijsdaling ooit.

Eerst verkopen, dan kopen

Wat doen die ontwikkelingen in de rente en de huizenprijzen met woningbezitters? Degene die wil verhuizen, zou een jaar geleden eerst op zoek gaan naar een andere woning en dan pas zijn eigen huis te koop zetten. Maar verkopen is moeilijker geworden en de prijzen dalen. Daarom willen huiseigenaren nu liever eerst verkopen en dan pas kopen. In het 3e kwartaal van 2022 steeg het aantal te koop gezette woningen met maar liefst 24%. Gevolg: het woningaanbod wordt groter en dat drukt de prijzen weer. Huizenkopers willen daardoor juist nog even wachten met kopen, want over een jaar zijn de woningprijzen misschien nog verder gedaald. Minder kopers = minder verkoopkansen.

Woning meer waard door hoog energielabel

Sommige woningbezitters worden behoorlijk onzeker van deze trends. Vooral als hun woning minder goed te verkopen is omdat ze een laag energielabel hebben. Want makelaars merken dat door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis, het energielabel van een woning steeds belangrijker wordt. Er wordt meer geboden voor een energiezuinig huis. Een woning met label C brengt op dit moment gemiddeld 11,6% meer op dan een vergelijkbare woning met een label G. En NVM-dochter brainbay heeft onderzoek naar buiten gebracht waaruit blijkt de woningwaarde stijgt per stap naar een beter energielabel. 

Meer comfort en energiezuinig

Daarom overwegen huiseigenaren of ze de verhuisplannen niet beter kunnen inwisselen voor verbouwings- en verduurzamingsplannen. Het aantal hypotheekaanvragen voor een verbouwing steeg in het derde kwartaal volgens Hypotheken Datawerk (HDN) met 31%. Ook worden er volop persoonlijke leningen afgesloten voor een verbouwing. Wil je jouw huis met een verbouwing groter, moderner of comfortabeler te maken? Prima. Investeer in een dakkapel, een nieuwe keuken en badkamer. Wil je vooral een hogere woningwaarde realiseren? Dan is verduurzaming de slimste keuze.

Meer warmtepompen en zonnepanelen

Dat verduurzaming hoog op het verlanglijstje van woningbezitters staat, blijkt ook uit de cijfers. In 2021 zijn 368.000 warmtepompen geplaatst, bijna de helft meer dan een jaar eerder. De interesse in zonnepanelen is enorm. Nederland behoort inmiddels tot de Europese kopgroep als het gaat om het opwekken van zonne-energie. Ook isolatie wordt voortvarend opgepakt. Daarmee kan direct flink bespaard worden op de energierekening.

Lening voor verbouwing of verduurzaming

Hoe staat het met jouw verbouwings- en verduurzamingsplannen? Ga eens na hoeveel je nodig hebt om maatregelen te treffen. Met de huidige energieprijzen kun je een besparing op de gas- en lichtrekening goed gebruiken. Je woning is bovendien beter verkoopbaar en ook meer waard geworden. Als je weet hoeveel de verbouwing je kost, vraag dan een offerte aan bij Krediet.nl voor een persoonlijke lening. We zoeken direct voor jou uit bij welke kredietverstrekker jij voordelig uit bent en bespreken in een persoonlijk adviesgesprek alle ins en outs van de lening met je.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1341 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Binnen de herroepingsperiode vond ik een beter aanbod. Er is professioneel en snel gehandeld om de ene lening te eindigen en over te stappen naar een andere. Ik heb bijna dagelijks of meerdere keren op een dag contact gehad en werd steeds vriendelijk en geduldig geholpen. Wij zijn heel blij!

Angelique Olree 5 dagen geleden
Trustpilot rating

Vriendelijke mensen aan de telefoon. Snelle offerte. Goede beantwoording van de vragen die we nog hadden. Het was allemaal heel betrouwbaar.

Elly Dumond 11 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen