Geld lenen kost geld

Opnieuw rentestijging verwacht

Opnieuw rentestijging verwacht

20 juni 2023

Rente op consumptief krediet gaat naar alle waarschijnlijkheid de komende maanden verder omhoog. Kredietverstrekkers volgen daarmee de Europese Centrale Bank (ECB) die onlangs de rente verhoogde naar 3,5 procent. En een nieuwe stijging wordt in juli verwacht.

De ECB wil de inflatie beteugelen en uiteindelijk terugbrengen naar het gewenste niveau van 2 procent. Dat doet de centrale bank door de rente te verhogen. Dat gebeurde sinds juli 2022 al acht keer. De rente steeg ongekend snel van -0,5 procent toen naar 3,5 procent nu, het hoogste niveau sinds 2001. Het gevolg is dat geld lenen een stuk duurder is geworden. En dat is ook precies de bedoeling. Als consumenten en bedrijven afzien van geld lenen omdat het te duur is, dalen de uitgaven. En als de vraag afneemt, gaan prijzen minder hard omhoog. 

Wat doen de energieprijzen?

Inderdaad is de inflatie iets afgenomen in de eurozone. In oktober stond het percentage nog op 10,6 procent, in mei was dat ruim 6 procent. Goed nieuws, maar er is nog wel een weg te gaan voordat de 2 procent bereikt is. Alleen, wanneer is dat? De ECB streeft naar 2025, maar kan geen garanties geven. Er zijn nu eenmaal ontwikkelingen waar de centrale bank geen invloed op heeft. De energieprijzen bijvoorbeeld. Die zijn gedaald waardoor de inflatie op dit moment minder hoog is. Maar blijft dat zo? Als energie duurder wordt, gaan ook de inflatiecijfers weer omhoog. 

Hogere lonen, stijgende inflatie

Verder wakkeren loonstijgingen de inflatie aan. In Nederland zijn in het eerste kwartaal van 2023 de cao-lonen met 5,4 procent toegenomen, de grootste stijging in 40 jaar. Als je meer verdient, kun je ook meer uitgeven. Bovendien verhogen bedrijven de prijzen omdat ze door de loonstijgingen meer kosten hebben. De inflatie blijft dan hardnekkig. De Nederlandsche Bank (DNB) pleit daarom voor een allround aanpak. Van de overheid door meer begrotingsdiscipline te tonen, van de vakbonden door de looneisen te matigen en van werkgevers door de hogere lonen niet door te berekenen, maar te accepteren dat de winstmarges lager uitvallen.

Is geld lenen nog verstandig?

Zolang de inflatie nog te hoog is, is de kans op renteverhogingen groot. Dan kun je erop rekenen dat daarna geld lenen ook voor jou duurder wordt. Is het dan nog verstandig om een lening af te sluiten? Dat hangt heel sterk af van jouw persoonlijke en financiële situatie. Misschien heb je een mooie loonsverhoging gekregen. Dan kun je ook de lasten van een lening beter dragen. Of misschien wil je graag je woning verduurzamen. Dan kun je de kosten van de lening (deels) wegstrepen tegen de besparingen op je energierekening. Bovendien is de rente dan fiscaal aftrekbaar.

Verantwoord lenen

Eén zekerheid heb je als je bij Krediet.nl geld wilt lenen. Wij hebben verantwoord lenen hoog in ons vaandel staan. We sluiten geen persoonlijke lening voor je af als je daardoor in de financiële problemen kunt komen. Onze kredietverstrekkers hanteren strenge leennormen en houden zich aan regelgeving van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Je financiën worden gecheckt en wij zoeken een lening voor je met de laagste rente. En we zijn in ons adviesgesprek duidelijk over je maandlasten en de totale kosten van je lening. Pas als je er een goed gevoel over hebt, sluiten we de lening af.

En als de rente daalt?

Misschien wil je liever wachten met geld lenen totdat de rente daalt? Dat gebeurt voorlopig waarschijnlijk niet. Maar als je een lening afsluit met een looptijd van 10 jaar, kan op een gegeven moment de rente natuurlijk wel lager worden. Zit je dan vast aan een dure lening? Maak je daarover geen zorgen. Je kunt bij Krediet.nl altijd kosteloos je lening oversluiten naar een lening met een lagere rente. Er wordt geen boete in rekening gebracht en je betaalt niets voor het advies en het oversluiten.

Lening aanvragen

Wil je weten wat jouw leenmogelijkheden zijn? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij Krediet.nl. We bellen je voor een adviesgesprek en gaan voor jou op zoek naar een lening met een lage rente die past bij je leendoel. Als je akkoord gaat met het voorstel, kan de afwikkeling heel snel gaan. Het geld kan dan al binnen twee dagen op je rekening staan.

Heb je nog vragen over deze blog? Neem dan contact op met Danny Lindeman via  0318 – 88 88 88. 

Bronnen: NRC, CBS, ECB, RTL, NRC

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1341 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Binnen de herroepingsperiode vond ik een beter aanbod. Er is professioneel en snel gehandeld om de ene lening te eindigen en over te stappen naar een andere. Ik heb bijna dagelijks of meerdere keren op een dag contact gehad en werd steeds vriendelijk en geduldig geholpen. Wij zijn heel blij!

Angelique Olree 5 dagen geleden
Trustpilot rating

Vriendelijke mensen aan de telefoon. Snelle offerte. Goede beantwoording van de vragen die we nog hadden. Het was allemaal heel betrouwbaar.

Elly Dumond 10 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen