Geld lenen kost geld

Hogere rente op doorlopend krediet bij Defam en Interbank

Hogere rente op doorlopend krediet bij Defam en Interbank

13 december 2023

In onze vorige blog vertelden we al dat de maximale toegestane rente op consumptief krediet naar 15% gaat. Als je een persoonlijke lening hebt, is dat geen probleem want die rente staat vast en blijft dus gelijk. Maar heb je een doorlopend krediet, dan kan de rente wél stijgen. Zo zien we al dat Defam en Interbank hun tarieven op het doorlopend krediet omhoog doen.

Interbank gaat op 19 december 2023 de rente op een doorlopend krediet verhogen, Defam doet dat per 1 januari 2024. Heb jij nog een doorlopend krediet bij een van deze aanbieders? Dan krijg je een brief over de rentestijging. 

Hogere rente, langere looptijd

Je zult aan je maandlasten niet merken dat je een duurder doorlopend krediet hebt, want je blijft maandelijks hetzelfde bedrag betalen aan rente en aflossing. Maar de verhouding tussen die twee componenten verandert wel. Met een hogere rente wordt het rentedeel van je maandbedrag groter en het aflossingsdeel kleiner. Dat betekent dat je je schuld minder snel aflost en dat je looptijd dus langer wordt. Je zit langer vast aan het krediet en je totale kosten vallen hoger uit. Afhankelijk van je uitstaande schuld kan dat honderden euro’s schelen.

Ook hogere rente op creditcardschuld

Een doorlopend krediet heeft een variabele rente. Dat betekent dat er altijd een nieuwe renteverhoging kan komen. Je hebt dus geen zekerheid over je kosten. Hetzelfde probleem heb je als je een creditcardschuld hebt. Je gebruikt een creditcard om iets te kopen, zonder dat het aankoopbedrag direct van je rekening afgeschreven wordt. Maar uiteindelijk moet dat binnen een bepaalde termijn toch gebeuren. Ben je te laat met terugbetalen, dan wordt er rente in rekening gebracht. Vaak is dat de maximale rente en die gaat per 1 januari omhoog naar 15%.

Overstap naar persoonlijke lening

We kunnen ons voorstellen dat je niet zit te wachten op een hogere rente voor je doorlopend krediet of je creditcardschuld. Je kunt bij Krediet.nl jouw doorlopend krediet omzetten naar een persoonlijke lening. Hetzelfde geldt voor een creditcard. Met een persoonlijke lening heb je een vaste rente en word je niet meer onaangenaam verrast door een rentestijging. Een ander voordeel is dat je maandlasten, je looptijd en je totale kosten vooraf bekend zijn. Je weet dus precies waar je aan toe bent. En meerdere kleine kredieten kun je samenvoegen in één lening. Dat is overzichtelijker en voordeliger.

Boetevrij overstappen dus altijd een lage rente

Misschien ben je bang dat je met een persoonlijke lening onvoordelig uit bent als de rente weer daalt. Want betaal je dan juist niet te veel? Nee. Zie je dat gedurende de looptijd dat de rentes weer dalen? Dan kunnen wij een lening met een lagere rente voor je afsluiten. Je bestaande, duurdere lening wordt in dat geval in één keer helemaal afgelost. Dat kost je niets. Want anders dan bij een hypotheek betaal je geen boete als je je leenbedrag aflost voor het einde van de looptijd. Bij Krediet.nl mag je een persoonlijke lening altijd boetevrij aflossen. Omdat je kosteloos kunt overstappen, kun je dus altijd profiteren van een lagere rente.

Lagere kosten en meer zekerheid

Wil je dat we eens kijken naar je doorlopende krediet of je creditcardschuld? Wij zoeken uit hoe je lagere kosten en meer zekerheid krijgt. Vraag een offerte aan en je ontvangt ons voorstel. We spreken de nieuwe lening met je door en zetten je doorlopend krediet of je creditcard om in een persoonlijke lening. Als je overstapt, betaal je geen boete en ook voor het oversluiten brengen we niets in rekening.

Heb je nog vragen over deze blog? Neem dan contact op met Danny Lindeman.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1348 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.8 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Mijn vrouw heeft hier gevraagd om een lening ruim onder de 10.000 euro. Zij is volledig werkzaam als docent, en ik ben gepensioneerd. Dus krijgen we GEEN lening omdat ik over de 70 ben. Afgeschreven dus te oud. Terwijl onze inkomsten goed zijn, en we die lening terug kunnen betalen. Hoe gek kan het gaan.

Joop Coenraads 3 dagen geleden
Trustpilot rating

Goed service

Sen 12 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen