Let op! geld lenen kost geld

Kopen op afbetaling en lenen tegen te hoge rente

15 augustus 2015 door Mark Beumer

“Koop nu, betaal later!” Het kan niet missen of je ziet die slogan regelmatig voorbij komen. Klinkt aantrekkelijk, toch? Zeker bij een grote uitgave als meubels of een televisie, of als je even krap bij kas zit. Maar hoe verstandig is het om op deze manier je aankopen te doen? Kopen op afbetaling is namelijk gewoon geld lenen.

Wat is kopen op afbetaling?

Kopen op afbetaling houdt in dat je een aankoop niet direct volledig hoeft te betalen. Je betaalt de aankoopprijs in termijnen terug. Ondertussen kun je alvast genieten van je nieuwe televisie, bank of auto.

Zeker bij grote uitgaven is gespreid of later betalen populair. Maar ook online wordt deze mogelijkheid vaak aangeboden.

Dure vorm van lenen

Door je aankopen op afbetaling te doen kun je het betalen nog even uitstellen. Dat is misschien handig als je aankoop noodzakelijk is en je salaris pas over een paar dagen komt.

Maar daar houden de voordelen wel op. Zoals gezegd, kopen op afbetaling is eigenlijk gewoon geld lenen. Een hele dure vorm van lenen zelfs! Doorgaans betaal je voor deze lening namelijk de maximale rente.

Lening met maximale rente

Sinds 1 januari 2015 is de wettelijk toegestane maximale rente 14 procent. Je begrijpt, met een dergelijk rentepercentage loopt je aankoopbedrag snel op. Even een rekenvoorbeeld.

Stel, je koopt een televisie van 500 euro. Spreek je af die 500 euro pas later te betalen tegen 14 procent rente, dan betaal je 70 euro extra voor je televisie. In totaal kost je aankoop dus 570 euro. Zonde! Er zijn namelijk goedkopere alternatieven.

Sparen of normale lening

Geld sparen voor je aankoop blijft natuurlijk de goedkoopste manier. Het is verstandig te zorgen dat je altijd wat geld achter de hand hebt voor onverwachte uitgaven. Of stel je aankoop nog even uit en spaar het bedrag bij elkaar.

Kan de aankoop écht niet wachten? Kies dan voor een normale lening in plaats van kopen op afbetaling. Je hebt bijvoorbeeld al een doorlopend krediet vanaf 4,5 procent rente. Dat is een verschil van bijna 10 procent!

Offerte lening aanvragen

Meer weten over het afsluiten van een doorlopend krediet? Vraag een offerte aan en ontvang binnen 24 uur een passend voorstel. Wij helpen je graag de lening te vinden die bij jou past, gegarandeerd tegen een lagere rente dan die genoemde 14 procent. Zodat jij leuke dingen kunt doen met je geld.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.
Verplichte velden staan met een * aangegeven.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze post.

Wat kun je lenen?


Over Krediet.nl

Krediet.nl heeft zeer ruime ervaring in het adviseren over krediet. Met onze vlotte werkwijze, afhandeling en goede nazorg kunt u rekenen op onze uitstekende service en het advies dat bij u past.

Onze voordelen:

  • Geen afsluitkosten of advieskosten
  • Aantrekkelijke rente
  • Onafhankelijk
  • Eén aanspreekpunt
  • Ervaren kredietspecialisten
  • Gekwalificeerde adviseurs

Heb je nog vragen?

Hoe financier ik een auto of welke lening is fiscaal aftrekbaar? Deze en al jouw andere vragen beantwoorden we graag. Neem direct contact met ons op of bekijk onze pagina met veelgestelde vragen.