Geld lenen kost geld

Maximale rente nog verder omlaag?

Maximale rente omlaag naar 10 procent

23 november 2020

Als jij (online) iets koopt op afbetaling, leen je in feite geld voor je aanschaf. Je betaalt daarom ook rente, vaak met het maximaal toegestane tarief. Dat is onlangs verlaagd van 14% naar 10 %. Maar ChristenUnie en PvdA pleiten nu voor een verdere verlaging naar 7%. Klinkt goed, maar er zijn ook bezwaren.

Mensen die weinig tot geen financiële ruimte hebben, zijn voor bepaalde noodzakelijke uitgaven vaak aangewezen op een koop op afbetaling. Het probleem is dat zij dan vanwege de hoge rente duurder uit zijn, terwijl zij juist minder te besteden hebben. Kopen op afbetaling kan zo leiden tot schulden die je boven het hoofd groeien.

Pleidooi voor rente van 7%

Omdat veel Nederlanders door de coronacrisis in de problemen kwamen, is de wettelijke maximale rente op kredieten in augustus verlaagd van 14% naar 10%. De verlaging geldt tot 1 maart 2021, maar wordt daarna misschien met nog eens zes maanden verlengd. Voor ChristenUnie en PvdA gaat de tijdelijke verlaging niet ver genoeg. Zij willen dat de maximale rente op leningen verder omlaag gaat, naar 7%. 

Lagere rente, minder schulden?

Er loopt op dit moment een onderzoek naar de effecten zijn van een eventuele renteverlaging. Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil eerst de uitkomsten daarvan afwachten voor hij een beslissing neemt over verdere of permanente renteverlaging. Ook plaatsen professionals uit de schuldhulpverlening kanttekeningen bij het plan van ChristenUnie en PvdA. Want de vraag is of zo’n renteverlaging inderdaad de schuldenproblematiek verkleint.

Langer rente betalen

Op het eerste gezicht zou je denken: een verlaging is goed. Want je betaalt dan toch minder? Ja, maar er zit een addertje onder het gras. Als de rente lager is, verdienen geldverstrekkers minder aan hun leningen. Om hun winst toch op peil te houden, kunnen ze besluiten te stoppen met kortlopende leningen en alleen kredieten aanbieden voor langere tijd. Dan zit je langer aan je lening vast, betaal je langer rente en ben je in totaal misschien nog wel meer kwijt. 

Lage rente maakt lenen verleidelijk

Een tweede bezwaar is dat de lagere rente mensen juist kan verleiden om te kopen op afbetaling, ook als het niet echt nodig is. Dat kan leiden tot een stapeling van kredieten en tot een alsmaar grotere schuld. Het schuldenrisico is juist groter bij kopen op afbetaling omdat daar geen inkomenscheck plaatsvindt. Je weet dus vooraf niet of de extra maandlasten binnen het gezinsbudget passen. Een inkomenscheck bij alle leningen is daarom misschien wel een betere manier om schulden te voorkomen. 

Verantwoord lenen

Krediet.nl is een voorstander van lage rentes, maar vooral van verantwoord lenen. Heel simpel: als je geld leent, moet dat je niet in de financiële problemen brengen. Wij checken daarom heel zorgvuldig welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Ook gaan we na welke lening met welke looptijd bij jou past. We zoeken vervolgens het krediet met de laagst mogelijke rente en laten je precies weten hoeveel je per maand en in totaal kwijt bent.

Leningen samenvoegen

Heb je in het verleden al een paar keer gekozen voor gespreide betaling en heb je daardoor nu een aantal kleine kredieten met hoge maandlasten? Vraag ons of je een persoonlijke lening kunt afsluiten waarmee je in een keer je die kleine leningen samenvoegt. Grote kans dat de rente dan een stuk lager ligt en je maandlasten dalen. Meer weten? Neem contact met ons op via 0318 – 88 88 88 of vraag een offerte aan.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1348 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.8 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Mijn vrouw heeft hier gevraagd om een lening ruim onder de 10.000 euro. Zij is volledig werkzaam als docent, en ik ben gepensioneerd. Dus krijgen we GEEN lening omdat ik over de 70 ben. Afgeschreven dus te oud. Terwijl onze inkomsten goed zijn, en we die lening terug kunnen betalen. Hoe gek kan het gaan.

Joop Coenraads 3 dagen geleden
Trustpilot rating

Goed service

Sen 12 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen