Geld lenen kost geld

Private lease is vaak duur en risicovol

Private lease is vaak duur en risicovol

28 april 2021

Private lease: een snelle en gemakkelijke manier om te kunnen beschikken over een gewenst product. Dus sluit je het ene leasecontract na het andere af. Maar vergis je niet: private lease kan duur en risicovol zijn. Voorkom financiële problemen en kies liever voor een verantwoorde financiering.

Je kunt tegenwoordig de gekste dingen leasen, van wasmachine tot droger, van iPad tot camera en van bakfiets tot piano. Een contract is gemakkelijk af te sluiten en de kosten per maand lijken niet eens zo hoog. Geen wonder dat private lease een enorme vlucht heeft genomen. 

Drie maal de nieuwwaarde

Helaas is private lease vaak helemaal niet zo gunstig. Je maandbedrag lijkt misschien wel mee te vallen. Maar als je optelt hoeveel je in totaal kwijt bent, blijk je veel meer betaald te hebben dan wanneer je het product gewoon in de winkel had gekocht. Een private leasecontract ga je bovendien aan voor langere tijd. Je kunt het vaak niet tussentijds beëindigen of alleen tegen hoge kosten. Het geleasete artikel verkopen om die kosten te betalen? Kan niet. Het product is namelijk niet jouw eigendom, maar dat van de leasemaatschappij. Terwijl je door te leasen twee of drie keer de nieuwwaarde betaald hebt, moet je het product inleveren en krijg je daar niets voor. 

Ontbrekende regelgeving

De hoge kosten, het vastzitten aan een duur contract en het feit dat je geen eigenaar bent van het geleasete artikel, zijn niet de enige nadelen. Wat leasen ook risicovol maakt, is het gebrek aan goede regelgeving. Private lease valt niet onder toezicht van de AFM. Een leasemaatschappij is daarom niet verplicht om vooraf te controleren of jij financieel stabiel genoeg is om dat lease contract van meerdere jaren af te sluiten. Heel anders is dat als je geld wilt lenen. De kredietverstrekker moet dan zorgvuldig nagaan of je kredietwaardig bent. Om ervoor te zorgen dat je verantwoord leent gelden er strikte leennormen. Bij private lease ontbreken die regels.

Zorgen over private lease

Omdat het zo gemakkelijk is, sluiten veel mensen het ene lease contract na het andere. Gemiddeld hebben consumenten in Nederland ruim tien van die abonnementen. Daaronder vallen ook een Netflix-, Spotify- en een telefoonabonnement. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart heeft daarover zijn zorgen geuit in een uitzending van Nieuwsuur. Volgens hem hebben veel mensen geen zicht meer op het aantal abonnementen dat ze hebben en begrijpt niet iedereen wat hij afsluit. Al die leasecontracten kunnen dan tot financiële problemen leiden, zeker als het inkomen daalt. Het Nibud én de AFM willen daarom dat private lease onder toezicht komt en dat er vergelijkbare regels gaan gelden als voor consumptief krediet. Het ministerie van Financiën onderzoekt dat op dit moment.

Verantwoord geld lenen bij Krediet.nl

Wil je iets kopen, maar heb je daar nu het geld niet voor? Ga dan niet klakkeloos leasen. Vraag ons liever of je het geld kunt lenen en hoeveel de lening je kost. Vergelijk dat eens met de kosten voor lease. Bovendien adviseren we je kosteloos en zoeken we de lening die helemaal past bij jouw financiën en je persoonlijke situatie. De looptijd kunnen we afstemmen op de gebruiksduur van je aanschaf. En bedenk: met een lening kun je het product direct betalen. Jij bent dan de eigenaar en kunt er vrij over beschikken. Overtuigd? Vraag dan een offerte aan en wacht ons voorstel en ons advies af.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
Optimisme over geld lenen groeit
Optimisme over geld lenen groeit 8 april 2024 | Danny Lindeman
Zonnepanelen kopen, ja of nee
Zonnepanelen kopen, ja of nee? 1 april 2024 | Danny Lindeman
Minder betalingsachterstanden op kredieten 2023
Minder betalingsachterstanden op kredieten. Of toch niet..? 12 maart 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1314 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Aanvraag duurde aardig lang maar alles goed en makkelijk verlopen met duidelijke aanwijzingen

Ties Blaauw 4 dagen geleden
Trustpilot rating

Heel fijn contact, snel bereikbaar en duidelijke uitleg. Alles netjes en snel geregeld!

Jan Bogerd 25 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen