Geld lenen kost geld

Bij gedwongen verkoop met restschuld huizenprijzen lager

10 april 2015

Gemiddeld 5 procent scheelt het in de woningprijs of een woning wel of niet onder dwang verkocht wordt. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) naar gedwongen verkoop van woningen, restschuld en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Behalve dat de woningprijs 5 procent lager ligt dan bij reguliere verkoop, heeft het onder dwang verkopen van een woning nadelige gevolgen voor de omgeving. Huiseigenaren binnen een straal van zo’n honderd meter zagen de waarde van hun huis ook licht dalen.

Verzekerd bij gedwongen verkoop met restschuld

In de afgelopen drie jaar is het aantal gedwongen verkopen van woningen verdrievoudigd. Door een hypotheek af te sluiten met een NHG zijn huiseigenaren en banken verzekerd tegen het risico op restschuld bij een gedwongen verkoop als gevolg van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of echtscheiding.

Hypotheek lening met NHG

Momenteel geldt voor de NHG een maximum van de hypotheek lening van 265.000 euro. Dat er op dit moment veel huiseigenaren zijn met een hypotheek lening met NHG komt omdat het maximum leenbedrag tijdelijk verhoogd was tussen juli 2009 en juli 2014. Deze verhoging was onderdeel van de maatregelen van de overheid tot het stimuleren van de woningmarkt.

logo-BKR

Gratis inzage BKR – registratie in 2019

15 mei 2019
abundance-bank-bank-notes-259249

Nederlandse consument heeft 30 miljard aan leningen openstaan

15 februari 2019
doorlopend krediet

Let op met leningen vergelijken

4 februari 2019

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,9% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen