Geld lenen kost geld

Forse renteverhoging van de ECB. Wat zijn de gevolgen?

Forse renteverhoging van de ECB

26 juli 2022

Op 21 juli 2022 verhoogde de ECB voor het eerst in 11 jaar de rente. Waarom gebeurde dat en wat betekent dat concreet voor jouw financiën? En komen er nog meer renteverhogingen? De beslissing van de ECB heeft alles te maken met de torenhoge inflatie en heeft zowel positieve als negatieve gevolgen. 

Een van de belangrijkste taken van de Europese Centrale Bank (ECB) is om de prijzen in de eurozone stabiel te houden. De prijsstijging – inflatie – moet rond de 2% liggen om de economie op peil te houden. Het krachtigste wapen van de ECB is de rente. Gaat het minder goed met de economie, dan verlaagt de ECB de rente zodat overheden, bedrijven en consumenten voordelig geld kunnen lenen en kunnen investeren. De economie groeit daardoor. Maar groeit de economie te hard, dan kan de productie op een gegeven moment de vraag niet aan. Gevolg: stijgende prijzen, hogere inflatie. De economie moet afkoelen en dat kan door lenen duurder te maken. De ECB zal dan de rente verhogen.

Sparen levert meer op

Je kunt het niet gemist hebben: op dit moment is er sprake van een zeer hoge inflatie. Daarom heeft de ECB besloten de rente te verhogen. Nu was er afgelopen jaren iets geks aan de hand. De rente is stelselmatig verlaagd. Zo sterk zelfs dat de rente negatief werd. Als banken het geld bij de ECB willen stallen, moeten ze daarvoor betalen in plaats van dat ze rente ontvangen. Die kosten berekenen ze door aan hun klanten. Als je meer dan een ton op de bank hebt staan, betaal je rente. Nu heeft de ECB de rente verhoogd met 0,5 procent. Dat is een enorme verhoging. En die leidt ertoe dat banken geen vergoeding meer betalen als ze tijdelijk geld parkeren bij de ECB. Op hun beurt gaan de banken de negatieve rente voor consumenten afschaffen. En daar blijft het niet bij. Er zijn al banken die de rente op spaarrekeningen verhoogd hebben. Dat sparen eindelijk weer wat oplevert, is goed nieuws. 

Hogere pensioenen

Maar ook voor het pensioen pakt de renteverhoging goed uit. Pensioenfondsen moeten kunnen aantonen dat ze genoeg in kas hebben om aan hun huidige en toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Om die toekomstige rekensom te maken, moeten de ze uitgaan van de rente. Want beleggingsopbrengsten zijn te onzeker omdat ze snel kunnen fluctueren. Omdat jarenlang de rente heel laag was, hadden de pensioenfondsen te weinig vet op de botten en moesten ze ingrijpen. De pensioenuitkeringen zijn daarom al tijden niet verhoogd. Nu de rente gestegen is, zijn de fondsen uit de problemen en kunnen de uitkeringen wel omhoog. Ook voor toekomstige pensioenen verbetert de situatie.

Consumptief krediet wordt duurder

Als banken bij de ECB moeten lenen tegen een hogere rente, zullen ze dat geld ook weer tegen een verhoogd tarief uitlenen. Een consumptief krediet wordt dan onvermijdelijk duurder. Enige relativering is wel op zijn plaats. De rente op leningen en kredieten is de afgelopen jaren steeds verder omlaag gegaan. Nu stijgen de tarieven weliswaar maar nog steeds is de rente lager dan een aantal jaar geleden. Bovendien kun je Krediet.nl vragen uit te zoeken waar jij het voordeligst geld kunt lenen.

Als een renteverhoging van de ECB ertoe leidt dat lenen duurder wordt, hoe kan het dan dat de hypotheekrente al maanden aan het stijgen is, lang voordat de ECB de rente besloot te verhogen? Dat komt doordat de hypotheekrente niet zozeer gebaseerd is op het ECB beleid, maar meer op de rente van langer lopende leningen op de kapitaalmarkt. De rentestanden daar komen onder meer tot stand op basis van het gedrag van beleggers. 

Wat brengt de toekomst?

Blijft het bij die ene renteverhoging in juli? Wie het weet mag het zeggen. De inflatie is mede ontstaan onder invloed van corona en de gestegen gasprijzen door de oorlog in Oekraïne. Niemand weet hoe dat gaat aflopen. Bovendien betalen landen meer voor hun staatsschuld als de rente stijgt. Dat is vooral slecht nieuws voor landen met een hoge staatsschuld zoals Italië. De ECB moet dus veel afwegingen maken. Zij blijven daarom de inflatie en de economische ontwikkelingen in de eurozone op de voet volgen.

Vraag een offerte aan bij Krediet.nl

Als jij geld gaat lenen, betaal je liefst een zo laag mogelijke rente. Kun jij zelf iets doen om je kosten zo laag mogelijk te houden? Jawel. Vraag om te beginnen een offerte aan bij Krediet.nl. Wij doen 

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
Wat doe jij met je doorlopend krediet?
Wat doe jij met je doorlopend krediet? 11 september 2024 | Danny Lindeman
Jongeren te optimistisch over hun leenmogelijkheden
Jongeren te optimistisch over hun leenmogelijkheden 3 september 2024 | Danny Lindeman
Recreatiewoning minder aantrekkelijk door nieuwe belastingwetgeving
Liever een camper dan een recreatiewoning? 26 augustus 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1380 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Top service, vriendelijke man, snel geregeld!

Zain 3 dagen geleden
Trustpilot rating

Snelle afhandeling, en de dame (Natasja Schipper) waar ik contact mee heb gehad echt super vriendelijk

Grietje 9 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen