Geld lenen kost geld

Minder consumptieve leningen en minder betalingsachterstanden

Minder consumptieve leningen en minder betalingsachterstanden

20 november 2023

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) ziet al een poosje dat het aantal consumptieve kredieten daalt en dat minder Nederlanders een krediet hebben. Ook de betalingsachterstand op lopende kredieten is licht gedaald. Waarom zijn die cijfers belangrijk?

In Nederland willen we problematische schulden voorkomen, financiële risico’s beperken en fraude tegengaan. Om die doelen te bereiken, moeten we een goed beeld hebben van de schulden in ons land. Daarom worden alle kredietgegevens vastgelegd door het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Het BKR registreert kredieten van 250 euro of meer die langer dan een maand lopen. Dat zijn niet alleen persoonlijke leningen en doorlopende kredieten, maar ook een telefoonabonnement waarin de aanschaf van je toestel is verwerkt, een koop op afbetaling of rood staan. Je hypotheek en je lening bij DUO staan niet geregistreerd bij het BKR. 

Betaalbare maandlasten

Regelmatig publiceert het BKR een monitor die de ontwikkeling in kredietverstrekking inzichtelijk maakt. Daaruit blijkt dat sinds enkele jaren het aantal consumptieve kredieten in Nederland daalt. De leennormen zijn aangescherpt en de rente is hard gestegen. Daardoor sluiten minder mensen een lening af. Toch had in het derde kwartaal van dit jaar 53,5% van de Nederlanders boven de 18 jaar een consumptief krediet. Het lijkt misschien verontrustend dat meer dan de helft van de volwassen bevolking schulden heeft. Maar zo hoef je dat niet te zien. Voor de overgrote meerderheid is er geen sprake van een problematische schuld. Zij kunnen de kosten van het consumptief krediet goed betalen. Slechts 2,9 procent heeft betalingsachterstanden. Dat percentage is redelijk stabiel en zelfs licht gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal.

Zorgvuldige afweging

Leningen leiden dus meestal niet tot financiële problemen. Dat is omdat kredietverstrekkers aan strenge regels moeten voldoen. Ze wegen zorgvuldig af of jij de kosten van de lening kunt betalen en of je het leenbedrag binnen de looptijd af kunt lossen. Onderdeel van dat zorgvuldige proces is de BKR-check die ze doen als jij een lening aanvraagt. Ze gaan dan bij het BKR na of je nog andere kredieten hebt en of je altijd netjes hebt betaald. Onder meer op basis van die check beoordelen ze of je een lening af kunt sluiten en hoeveel je kunt lenen.

Verantwoord lenen bij Krediet.nl

Wil jij geld lenen, bijvoorbeeld voor een verbouwing, voor verduurzaming of voor een auto? Dan wil je zeker weten dat zo’n lening verantwoord is. Vraag daarom bij Krediet.nl vrijblijvend een offerte aan. Wij doen zaken met verschillende kredietverstrekkers die bekend staan om hun lage rentes. Op basis van jouw financiële mogelijkheden, je persoonlijke situatie en je leendoel selecteren we de best passende en voordeligste lening. We zorgen ervoor dat je verantwoord leent door goed naar je maandlasten te kijken. Ook nemen we persoonlijk contact met je op om de lening te bespreken en je te adviseren. Omdat de aanvraag digitaal verloopt, gaat de afhandeling heel snel en kun je al binnen twee dagen over het geld beschikken.

Heb je vragen over deze blog? Neem dan contact op met Danny Lindeman.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
Maximale rente gaat per 1 januari 2024 naar 15 procent
Maximale rente gaat per 1 januari naar 15% 4 december 2023 | Danny Lindeman
Senioren kunnen wel lenen bij kredietnl
Bij Krediet.nl kunnen senioren wél geld lenen 31 oktober 2023 | Danny Lindeman
Online identificeren
Handig en belangrijk: online identificatie 3 oktober 2023 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1287 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Een heel goed advies en mensen die met je meedenken. En altijd een snelle reactie.

Ton 3 dagen geleden
Trustpilot rating

Zeer vlotte service, vriendelijk contact en snel geregeld.

Jo Mols 4 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen