Welke lening voor de badkamer?
Wil je geld lenen voor een badkamer? Vraag ons dan welke financiering het beste bij je past. Dat hangt af van jouw persoonlijke wensen en de omstandigheden van de verbouwing. Omdat we kredieten verstrekken met een persoonlijke advies, bespreken we al die zaken eerst met jou.
Persoonlijke lening voor een badkamer
De meeste mensen kiezen voor een persoonlijke lening als zij geld lenen voor een badkamer. Het is een leenvorm met veel zekerheden. Je krijgt het leenbedrag in een keer op je rekening gestort en kunt dus direct de badkamer financieren. Met een persoonlijke lening kun je tot 75.000 euro lenen.
De rente van een persoonlijke lening staat vast, evenals het maandbedrag dat je betaalt en de looptijd. Je weet dus precies waar je aan toe bent. En de rente is aftrekbaar als je de lening gebruikt voor verbetering van je eigen huis. Dus ook als je geld leent voor een badkamer. Wil je extra aflossen op de lening? Dat kan zo vaak en zoveel je wilt. Tegenwoordig betaal je daar geen boete meer voor.
Een ander groot voordeel van een persoonlijke lening voor het financieren van de badkamer is dat de rente fiscaal aftrekbaar is. Je krijgt daardoor een belastingvoordeel en dat maakt de verbouwing goedkoper. Bewaar wel alle facturen. Die moet je kunnen laten zien aan de Belastingdienst.
Doorlopend krediet voor een badkamer
Een doorlopend krediet is een lening met een variabele rente. Je kunt kosteloos geld opnemen tot een afgesproken limiet. Die flexibiliteit kan handig zijn, maar houdt ook een risico in. De kosten zijn vooraf niet duidelijk en je kunt langer gebruikmaken van het krediet dan je bedoeling was. Vanwege deze risico’s bieden de meeste kredietverstrekkers geen doorlopend krediet meer aan.
Een doorlopend krediet is minder geschikt om een nieuwe badkamer te financieren. Anders dan bij een persoonlijke lening is de rente namelijk niet fiscaal aftrekbaar. Heb je nog een doorlopend krediet? Dan kan dat wel een uitkomst zijn als de persoonlijke lening toch te laag blijkt omdat de verbouwingskosten hoger uitvallen dan begroot.
Hypotheek voor badkamer
Als je woning overwaarde heeft, kun je een nieuwe badkamer financieren door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Maar dat gaat gepaard gaan met extra kosten, zoals notariskosten, taxatiekosten en kosten voor hypotheekadvies. Dat is een flink bedrag en daarmee wordt de hypotheekoplossing nogal duur.
Daar komt bij dat de hypoheek een langere looptijd heeft dan een persoonlijke lening. Je zit dus lang vast aan een hypotheek en de totale kosten zijn daardoor uiteindelijk hoger dan met een persoonlijke lening. Op een persoonlijke lening mag je bovendien altijd onbeperkt extra aflossen zonder een boete te betalen. Met een hypotheek zijn de mogelijkheden om boetevrij extra af te lossen veel beperkter.
Als je minder dan € 25.000 nodig hebt voor een nieuwe badkamer is een persoonlijke lening voor een badkamer meestal een betere optie.