Hoe financier je kosten koper?
Je kunt de kosten koper financieren met spaargeld of met een schenking van je ouders. Helaas heeft niet iedereen die mogelijkheid. Wil je toch je slag slaan op de woningmarkt en ontbreekt het geld voor de kosten koper? Dan kan een persoonlijke lening uitkomst bieden.
Spaargeld
Spaargeld is de mooiste manier om de kosten koper te financieren. Maar dan moet je wel wachten met kopen tot er genoeg op je spaarrekening staat. Zie je een huis dat precies aan je wensen voldoet en waarvoor je ook een hypotheek kunt krijgen? Dan moet je die kans misschien laten schieten. Woningprijzen stijgen bovendien en daardoor worden ook de kosten koper weer hoger. Zo blijf je sparen.
Schenking
Een andere mogelijkheid om de kosten koper te financieren is een schenking. Als je jonger bent dan 40 jaar mogen je ouders je eenmalig een belastingvrij bedrag schenken. Met dat geld kun je de kosten koper meestal wel betalen. Maar kunnen je ouders dat bedrag wel missen? En beschikken ze er überhaupt wel over?
Persoonlijke lening
Heb je niet genoeg spaargeld en zit een schenking van je ouders er niet in? Misschien kun je een persoonlijke lening voor de kosten koper krijgen. Het benodigde bedrag komt op je rekening en daarna betaal je maandelijks aan aflossing en rente. Die rente staat vast en omdat je ook een vaste looptijd hebt, weet je hoe precies hoog je maandlasten zijn en wanneer je klaar bent met aflossen.
Met een persoonlijke lening voor de kosten koper heb je bovendien een mooi belastingvoordeel. De rente is namelijk fiscaal aftrekbaar omdat je het geld gebruikt voor de aanschaf van een woning. Omdat je minder aan inkomstenbelasting kwijt bent, vallen de kosten voor de lening lager uit. Van de aftrekmogelijk profiteer je gedurende de volledige looptijd.
Verder kun je de kosten van je lening voor k.k. verlagen door tussentijds extra af te lossen. Je maandbedrag blijft dan gelijk, maar je looptijd wordt korter. Je totale kosten dalen dan, want je betaalt immers minder lang rente. Extra aflossen op een persoonlijke lening is bij Krediet.nl altijd kosteloos. Je betaalt geen boete en geen administratiekosten.
Waar moet je op letten?
Op welke punten let je als je een persoonlijke lening voor de kosten koper afsluit?
Looptijd
Een persoonlijke lening kent meestal een looptijd van 10 jaar. In die tien jaar los je het hele leenbedrag af en betaal je rente. Daarna ben je van de lening af. Je hebt dan alleen nog je de lasten van de hypotheek die je afsloot voor de aanschaf van de woning. Hoe hoog die lasten zijn, is afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm.
Combineer je de persoonlijke lening voor de kosten koper met een annuïtaire hypotheek? Met die hypotheekvorm heb je in het begin lagere netto maandlasten. Je hebt dan nog ruimte om de kosten van de lening te betalen. Heb je de lening afgelost dan komt dat goed uit, want tegen die tijd zijn de netto maandlasten van je annuïtaire hypotheek net wat hoger.
Heb je een lineaire hypotheek? Je netto maandlasten zijn dan in het begin hoog omdat je veel betaalt aan aflossing. Komt daar een persoonlijke lening bovenop dan stijgen je maandlasten verder. Maar ben je eenmaal klaar met aflossen, dan kost de lening je niets meer terwijl je netto hypotheeklasten ook nog eens zijn gedaald. Veel lagere maandlasten dus. Een uitkomst als je bijvoorbeeld net aan gezinsvorming begint.
Bedenk dat je de looptijd van een persoonlijke lening altijd kunt verkorten door tussentijds extra af te lossen. Dat is boetevrij. Omdat je looptijd korter wordt, ben je minder kwijt aan rente. De totale kosten van je persoonlijke lening zijn daardoor lager.
Totale kosten
Welke kosten kun je niet meefinancieren met een hypotheek?
- Overdrachtsbelasting. Je betaalt 2% van de koopsom aan overdrachtsbelasting. Ben je jonger dan 35 jaar dan hoef je misschien geen overdrachtsbelasting te betalen. Koop je een huis met de bedoeling om het te verhuren? Dan betaal je veel meer overdrachtsbelasting dan wanneer je de woning koopt voor eigen gebruik.
- Makelaar. Maak je gebruik van de diensten van een aankoopmakelaar? Dan betaal je daarvoor. De ene makelaar vraagt meer dan de ander. Vraag naar de kosten voordat je met iemand in zee gaat.
- Hypotheekadvies. Tegenwoordig ontvangen hypotheekadviseurs geen provisie meer als ze een hypotheek afsluiten. In plaats daarvan betaal jij voor hypotheekadvies. De kosten daarvan verschillen van adviseur tot adviseur.
- Notaris. Bij een huizenkoop maakt een notaris een hypotheekakte op. Dit is de officiële overeenkomst die je met de hypotheekverstrekker sluit. Daarnaast zorgt de notaris voor de leveringsakte. Dat is de officiële eigendomsoverdracht. De kosten van de notaris zijn afhankelijk van de koopprijs van je nieuwe huis.
- NHG. Als je Nationale Hypotheek Garantie aanvraagt, betaal je een zogenaamde borgtochtprovisie. Die bedraagt 0,6% van de totale hypotheek.
- Taxatierapport. De bank wil weten hoeveel de woning waard is die je koopt. Daarom willen ze een taxatierapport zien. Soms is een (veel goedkopere) desktoptaxatie voldoende. Vraag daar vooraf naar. Ga je voor de woning meer betalen dan de taxatiewaarde? Dan kun je dat meerdere niet financieren in de hypotheek. Je moet dat bedrag zelf betalen.
- Bouwkundige keuring. De bank wil soms weten hoe de staat van het huis is of misschien wil je dat zelf graag weten. Je kunt ook bieden onder voorbehoud dat je niet te veel kwijt bent aan achterstallig onderhoud of verborgen gebreken. In die gevallen vraag je een bouwkundige keuring aan.
- Waarborgsom of bankgarantie. Als je een huis koopt, vraagt de verkoper na ondertekening van de koopakte om een waarborgsom of een bankgarantie. Een waarborgsom bedraagt meestal 10 procent van de overeengekomen koopprijs. Met een bankgarantie verklaart de bank garant te staan voor een bepaald bedrag. Meestal betaal je daarvoor, maar niet altijd. De vergoeding is doorgaans 1% van het garantiebedrag.
Ga eerst na welke kosten je maakt voor de aankoop van de woning en zoek uit wat je daaraan in totaal kwijt bent. Wil je een lening voor de kosten koper afsluiten? Vraag ons naar je mogelijkheden.
Rente en voorwaarden
Een huis kopen is duur genoeg. Aan de financiering van de kosten koper wil je dan niet te veel kwijt zijn. Vraag ons daarom om een persoonlijke lening met een lage rente. Wij kunnen kiezen uit een groot aanbod aan leningen. Een onze kredietverstrekkers staan bekend om hun lage tarieven. We zijn duidelijk over je kosten voordat je de lening voor k.k. afsluit.
We kunnen bovendien snel nagaan of je voldoet aan de voorwaarden om een lening af te sluiten. Je kunt namelijk veel informatie online versturen, waardoor we direct een inschatting kunnen maken van je persoonlijke en financiële situatie. Dan zien we meteen welke kredietverstrekker jou een aantrekkelijke lening kan geven.