Geld lenen kost geld

Verbouwing: Persoonlijke lening of hypotheek?

23 mei 2015

Verbouwkosten financieren

Als je kiest voor geld lenen voor je verbouwing, kom je voor de keuze te staan: geld lenen via je hypotheek of met een persoonlijke lening? Wat zijn de verschillen tussen deze twee vormen van geld lenen? Wanneer is de lening de betere keuze en wanneer de hypotheek? In deze blog antwoord op deze vragen.

Verschil lening en hypotheek

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: sinds de nieuwe hypotheekeisen van 2013 en 2014 is er nog weinig verschil tussen een persoonlijke lening en een hypotheek. Beide leningen moeten verplicht worden afgelost en beide zijn in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar. Het belangrijkste verschil is dat een hypotheek een lening is met een koophuis als onderpand.

Nu zul je niet zo snel een hypotheek afsluiten voor een nieuwe auto. Iets waarvoor een persoonlijke lening wel erg geschikt is. Maar bij geld lenen voor een verbouwing is het de moeite waard om deze twee vormen van geld lenen te vergelijken.

Voordelen hypotheek

Over geld lenen voor je verbouwing via je hypotheek kan ik kort zijn; dit is eigenlijk alleen interessant als je verbouwing meer kost dan 50.000 euro. Of als je kiest voor een lening met een looptijd van meer dan tien jaar. Geldt dit niet voor jou? Dan is een persoonlijke lening waarschijnlijk de beste keuze.

Voordelen Persoonlijk lening

Een persoonlijke lening heeft meerdere voordelen ten opzichte van de hypotheek. Zo is het vaak makkelijker een persoonlijke lening af te sluiten. Je hoeft niet via de notaris en je huis hoeft niet getaxeerd te worden. Dit merk je in de kosten. Hierdoor liggen de totale kosten van een persoonlijke lening lager dan die van een hypotheek. Ondanks dat je vaak een hogere rente betaalt.

Ook kost het afsluiten van een persoonlijke lening minder tijd. Een (extra) hypotheek afsluiten kan vier tot zes weken duren. Bij een persoonlijke lening heb je na het akkoord van de bank je geld binnen enkele uren op je rekening. Handig, toch?!

Sneller aflossen

Een persoonlijke lening geeft de mogelijkheid te kiezen voor een kortere looptijd dan bij een hypotheek. Zo kun je je lening aanpassen aan je leendoel. Dat voorkomt dat je nog aan het afbetalen bent terwijl je nieuwe keuken alweer aan vervanging toe is. Ook ben je eerder schuldenvrij. Een prettig gevoel!

Boetevrij extra inlossen

Je kunt op een persoonlijke lening altijd boetevrij extra inlossen. Het is zelfs mogelijk om de gehele schuld in één keer af te lossen. Dit in tegenstelling tot een hypotheek, waar je (over het algemeen) jaarlijks maar tot een maximum percentage van het hypotheekbedrag boetevrij extra mag aflossen.

Fiscaal voordeel

Nog een voordeel van een persoonlijke lening is het belastingvoordeel. Van een persoonlijke lening die gebruikt wordt voor het verbouwen of renoveren van je eigen huis is de rente fiscaal aftrekbaar bij de belasting. Hetzelfde geldt trouwens als je je persoonlijke lening gebruikt voor het aflossen van je restschuld.

Offerte aanvragen lening

Offerte aanvragen lening

Hopelijk heb je nu een beter beeld van de verschillen tussen een hypotheek en een persoonlijke lening voor je verbouwing. Wil je meer weten? Bereken op onze site wat voor jou de beste keuze is en vraag daarna meteen een offerte aan.

Geschreven door:
  • Dominique Heusschen
  • Kredietadviseur
Nederlanders hebben minder consumptieve kredieten
Nederlanders hebben minder consumptieve kredieten. Waar ligt dat aan? 27 maart 2023 | Danny Lindeman
Nationale-Nederlanden stopt met consumptief krediet
Nationale-Nederlanden stopt met consumptief krediet 7 maart 2023 | Danny Lindeman
Geld lenen wordt duurder
Geld lenen wordt duurder 13 februari 2023 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1219 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 9.8 op Trustpilot

Trustpilot rating

Soepel, snel, deskundige advies gekregen. Altijd op de hoogte gehouden. Het was echt een goede ervaring - bedankt!

Akos 1 dagen geleden
Trustpilot rating

Het was snel en deskundig geregeld. Vriendelijke adviseurs en zoals voorgaande keren een goed gevoel.

Simone 2 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 5,7% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen