Geld lenen kost geld

Nederlanders sparen én lenen

31 maart 2015

Nederlanders zijn fanatieke spaarders. Zo’n 65 procent van de Nederlanders heeft een spaarrekening. In totaal zijn onze spaartegoeden liefst 350 miljard euro waard.

Dat blijkt uit een rapport van het Nibud. Het is verstandig geld achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven, vindt de budgetvoorlichter. Maar wat opvalt, is dat veel mensen zowel een spaarrekening als een lening hebben.

Spaarrekening en lening

Uit het rapport blijkt dat 17 procent van de Nederlandse spaarders zowel een spaarrekening als een lening heeft. Ondanks dat spaargeld op dit moment weinig oplevert, sparen mensen liever door dan dat ze hun lening aflossen, ontdekte het Nibud. Voor drie op de vijf respondenten vond het belangrijker geld achter de hand te hebben dan hun lening af te lossen.

Studie lening aflossen

Hetzelfde bleek te gelden voor de studie lening. De helft van de ondervraagde mensen wacht met het aflossen van hun lening tot ze meer spaargeld hebben. Voor een kwart geldt zelfs dat ze het dubbele bedrag op hun bankrekening willen staan voor ze gaan aflossen.

Geld lenen kost geld

Dit is opvallend, omdat geld lenen vaak meer geld kost dan spaargeld oplevert. Het Nibud benadrukt het belang van een spaarpotje, maar wijst mensen er ook op dat het vaak voordeliger is met (een deel van) het gespaarde geld de lopende leningen af te lossen.

Je lening sneller aflossen? Lees er meer over op onze website.

Moneyou stopt

Moneyou verdwijnt uit Nederland. Stap over naar een andere geldverstrekker

14 augustus 2020
Maximale rente omlaag naar 10 procent

Maximale kredietvergoeding per 10 augustus naar 10%

3 augustus 2020
Nationale Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

Nationale-Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

29 juni 2020

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,4% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen