Geld lenen kost geld

Consumptief krediet

Wat is consumptief krediet precies? Zijn dat alleen persoonlijke leningen of vallen daar ook andere kredieten onder? En waar moet je rekening mee houden als je een consumptief krediet wilt afsluiten? Voor dit soort vragen kun je altijd contact opnemen met Krediet.nl. Of je vraagt vrijblijvend een offerte aan.

Persoonlijk advies
Geen afsluitkosten
Offerte binnen 24 uur
4.9 op Trustpilot

Wat is een consumptief krediet?

Een consumptief krediet (of consumptieve lening) is een lening voor consumenten om een bepaalde uitgave te doen. Je moet het geleende bedrag aflossen en je betaalt rente over het leenbedrag. Hypotheken en leningen aan bedrijven vallen niet onder het consumptief krediet. En ook private lease is officieel geen consumptief krediet.

Vormen van consumptief krediet

Er bestaan verschillende vormen van consumptief krediet. De belangrijkste zijn:

Persoonlijke Lening. Je leent een bedrag tegen een vaste rente en lost dit binnen een vastgesteld aantal maanden af. Omdat rente en looptijd vaststaan, weet je precies hoeveel je per maand betaalt en wanneer je klaar bent met aflossen. De bedragen die je aflost, kun je niet opnieuw opnemen. Extra aflossen mag wel. Dat is kosteloos en verkort de looptijd. 

Doorlopend Krediet. Je mag zo vaak als je wilt geld opnemen tot een bepaald bedrag: de kredietlimiet. Je maandbedrag aan rente en aflossing is 1,%, 1,5% of 2% van die kredietlimiet. De rente is variabel en kan dus stijgen of dalen. Het Doorlopend Krediet kent een maximale looptijd van 15 jaar. Vaak gaat na een paar jaar de kredietlimiet al stapsgewijs omlaag.

Rood staan. Als je van je bank een negatief saldo mag hebben, mag je rood staan. Banken stellen wel voorwaarden, bijvoorbeeld dat je hoogstens een maandsalaris rood mag staan of dat de roodstand maar beperkte tijd is toegestaan. Vaak betaal je bij rood staan de maximaal toegestane rente. Dat maakt deze vorm van consumptief krediet duur.

Creditcard. Je kunt met een creditcard tot een bepaald bedrag betalen in winkels, hotels en restaurants. Of je gebruikt hem voor een online betaling. Het uitgegeven bedrag wordt van je rekening afgeschreven. Als het bedrag niet afgeschreven kan worden, heb je een creditcardschuld. Je betaalt dan een hoge rente. Daarom kan de creditcard een duur consumptief krediet zijn.

Kopen op afbetaling. Steeds vaker kun je gebruiksartikelen kopen op afbetaling: een elektrische fiets of smartphone bijvoorbeeld. Maandelijks wordt een vast bedrag van je rekening gehaald tot de koop is afbetaald. Het is een dure consumptieve lening want vaak betaal je de maximaal toegestane rente.

Waarvoor een consumptief krediet?

Een consumptief krediet wordt het vaakst afgesloten voor een auto. Andere populaire bestedingen zijn een verbouwing zoals een nieuwe keuken, badkamer of een aanbouw. Ook vragen mensen vaak een consumptieve lening aan voor zonnepanelen en isolatie van de woning. Voor de aanschaf van een woning is consumptief krediet niet geschikt. Je hebt dan een hypothecaire lening nodig.

Het ene consumptieve krediet is duurder dan het andere. Vraag Krediet.nl daarom of we jouw dure consumptief krediet kunnen omzetten naar een consumptieve lening met een lagere rente. We gaan dan wel na of de nieuwe consumptieve lening verantwoord is en checken daarom je financiële en persoonlijke gegevens.

Heb je verschillende consumptieve kredieten? Dan kun je die samenvoegen door één consumptieve lening af te sluiten met een lagere rente. Daarmee los je alle andere kredieten af. Je bespaart dan flink op je maandlasten en hebt een beter overzicht over je financiën. 

Consumptief krediet aanvragen, hoe werkt het?

De beste consumptieve lening vinden die haarfijn aansluit op jouw situatie en tegen een lage rente, dat is best lastig. Wij helpen je daarbij. Onze adviseurs geven je altijd kosteloos een persoonlijk advies.

1

Online aanvragen

Niet zeker van je keuzes? Onze adviseurs nemen altijd de aanvraag met je door.

2

Het adviesgesprek

We nemen samen je wensen en mogelijkheden door. Jij krijgt van ons de best passende offerte.

3

Documenten opsturen

Je kunt online in je persoonlijke omgeving alle benodigde documenten digitaal aanleveren.

Het geld op je rekening

Wij handelen de rest kosteloos voor je af. Binnen 2 werkdagen staat het geld op je rekening.

Meer informatie over consumptief krediet

Consumptieve lening en bkr

Als een kredietverstrekker een consumptief krediet verstrekt, is het verplicht die te laten registreren bij het Bureau Kredietregistratie (bkr). Het gaat om consumptieve kredieten boven de 250 euro en met een looptijd van meer dan drie maanden. 

Alle vormen van consumptieve leningen worden bij het bkr geregistreerd: Persoonlijke Lening, Doorlopend Krediet, creditcard, Rood Staan en koop op afbetaling. Daarnaast zijn private leaseregelingen en je hypotheek bij het bkr bekend. De studieschuld staat daar niet geregistreerd.

Als je een consumptieve lening wilt afsluiten, moet de kredietverstrekker bij het bkr nagaan welke andere kredieten je nog hebt. Dit is nodig om bepalen of je totale schulden niet te hoog oplopen. Want als je meer leent dan verantwoord is, kun je in de financiële problemen komen. Je krijgt geen nieuwe consumptieve lening als je schulden te hoog zijn.

Als bij het bkr geregistreerd bent, hoeft dat niet te betekenen dat je geen nieuwe consumptieve lening kunt krijgen. Als je altijd netjes betaald hebt, heb je een positieve registratie. Dat is ook een bewijs van goed gedrag. Als je inkomen hoog genoeg is, is een nieuwe lening zeker mogelijk. 

Zijn er problemen (geweest) met betalingen dan krijg je een negatieve registratie. In dat geval kun je bij Krediet.nl geen consumptieve lening afsluiten.

Wat kost een consumptieve lening?

De kosten van je consumptief krediet bestaan uit de aflossing van het leenbedrag en uit een bedrag aan rente: de kredietvergoeding. Een kredietverstrekker moet altijd duidelijk zijn over de kosten van je consumptief krediet. Daarom laten wij je altijd weten hoeveel je per maand betaalt en wat de totale kosten van je consumptieve lening zijn.

In Nederland is de rente momenteel maximaal 10% per jaar. Maar de rente kan ook lager zijn. Het rentetarief hangt namelijk af van je leenbedrag. Ook hanteren kredietverstrekkers risicoklassen. In welke risicoklasse je valt, hangt af van je financiële en je persoonlijke situatie. In een hoge risicoklasse betaal je een hogere rente voor je consumptief krediet dan in een lage risicoklasse.

De kredietverstrekker mag naast de kredietvergoeding (rente) geen extra kosten rekenen. Zaken als garantstelling, administratiekosten, aanvragen of afsluiten van een consumptieve lening mogen dus niet in rekening gebracht worden.

Consumptief krediet afsluiten bij Krediet.nl

Als je een consumptieve lening wilt afsluiten, wil de kredietverstrekker zeker weten dat je de maandlasten kunt betalen. Daarom kijken wij zorgvuldig naar je inkomen, je vaste lasten en je persoonlijke situatie. Ook checken we bij het bkr of je nog andere kredieten hebt en of je betalingsproblemen hebt (gehad).

Wil je weten of je consumptieve lening kunt afsluiten en hoeveel je kunt lenen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij Krediet.nl. Je ontvangt binnen 24 uur een voorstel en we nemen persoonlijk contact met je op voor een advies over de consumptieve lening die past bij je wensen en mogelijkheden.

Is je vraag: wat is consumptief krediet? nog niet helemaal beantwoord? Neem dan contact me ons op.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1250 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Zeer vriendelijke en professionele mensen. Goed doorvragen en goed resultaat binnen zeer korte tijd. Ben super tevreden over het hele proces.

Alex Dekker 3 dagen geleden
Trustpilot rating

Duidelijk goede communicatie

Carl de Dooij 18 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen