Lening of hypotheek voor een uitbouw?
Wat is nu voordeliger: je uitbouw financieren met een hypotheek of toch met een lening? We leggen graag uit wat de verschillen tussen deze leenvormen zijn en waar precies de financiële voordelen zitten. Je zult zien dat je met een lening voor een uitbouw vaak voordeliger uit bent.
Hypotheek
Een uitbouw financieren met een hypotheek heeft als voordeel dat je profiteert van een lagere rente. En de looptijd van een hypotheek bedraagt vaak 30 jaar. Doordat je zo lang over de aflossing mag doen, vallen je maandlasten laag uit.
Maar een hypotheek voor de financiering van een uitbouw heeft ook een paar flinke nadelen. Bij een hypotheekaanvraag zijn er altijd extra kosten. Je woning moet getaxeerd worden, je betaalt voor het hypotheekadvies en je krijgt een rekening van de notaris. Die kosten staan los van je leenbedrag. Bij een relatief lage hypotheek voor een uitbouw, betaal je toch de volle mep aan bijkomende kosten.
De lange looptijd van een hypotheek zorgt weliswaar voor lage maandlasten, maar je moet wel heel lang rente betalen. Tel dat eens bij elkaar op en je ziet dat de totale kosten best hoog zijn. Ook kun je een belastingvoordeel mislopen als je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek. Want dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar.
Wil je extra aflossen op de hypotheek? Je kunt vaak maar maximaal 10% van het hypotheekbedrag boetevrij aflossen. Een vergelijkbaar probleem heb je als de hypotheekrente daalt. Als jij dan nog voor het einde van de renteperiode de hypotheek wilt oversluiten, betaal je een boete.
Het kost tijd om een hypotheekaanvraag af te handelen, vaak wel 4 tot 6 weken.
Persoonlijke lening
Ga je de uitbouw financieren met een persoonlijke lening, dan betaal je wel een wat hogere rente vergeleken met een hypotheek. Dat maakt een lening wat duurder. Toch kun je met een lening voor een uitbouw voordeliger uit zijn dan met een hypotheek. Hoe dan?
Wil je geld lenen voor een uitbouw, dan kijkt Krediet.nl niet naar de waarde van de woning, zoals bij een hypotheek wel het geval is. Je inkomsten en uitgaven bepalen je leenbedrag. Omdat je geen woningtaxatie en notaris nodig hebt, heb je die bijkomende de kosten niet. En het advies over de financiering van je uitbouw? Ook die kosten vallen weg want daarvoor brengen we niets in rekening.
Bij een persoonlijk lening voor de uitbouw kun je tot op zekere hoogte zelf je looptijd kiezen. Kies je een korte looptijd, dan heb je betrekkelijk hoge maandlasten. Maar de totale kosten zijn laag en je bent snel van je lening af. Wil je liever wat lagere maandlasten, dan is ook een looptijd van 180 maanden mogelijk.
Je mag op een lening voor een uitbouw altijd boetevrij extra aflossen zoveel je wilt. Je looptijd wordt dan korter en de totale rentekosten dalen. Boetevrij de lening voor een uitbouw oversluiten kan ook. Want als de rente gaat dalen, kun je direct goedkoper lenen. Wij zetten dan de kosteloos de lening voor je over naar een voordeligere aanbieder.
Het aanvragen van een lening voor een uitbouw kost minder tijd en is voordelig. Alles verloopt namelijk digitaal en dus snel en foutloos. De bank heeft snel inzicht in je financiën en kan direct een akkoord geven en het geld naar je overmaken.
Reken vooraf goed uit of je voordeliger uit bent met een hypotheek of met een lening voor de uitbouw. Vraag offertes aan en vergelijk alle kosten: maandlasten, totale kosten, bijkomende kosten van een hypotheek en eventueel een gemist belastingvoordeel. Vaak is bij leenbedrag tot €25.000 een lening voordeliger. Bespreek je keuze gerust met een van onze adviseurs.
Doorlopend krediet
Een uitbouw financieren met een doorlopend krediet, is meestal een minder goede oplossing. Belangrijkste bezwaar is dat de rente van een doorlopend krediet niet fiscaal aftrekbaar is. Ook niet als je het geld gebruikt voor woningverbetering.
Verder is het doorlopend krediet uit de gratie geraakt vanwege de financiële risico’s. De rente staat niet vast, maar is variabel. Daardoor weet je vooraf niet hoeveel je aan rente gaat betalen. Je mag bovendien afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Dat kan misbruik in de hand werken. Als je dat te vaak doet, raak je niet meer van het krediet af en kun je zelfs in de financiële problemen komen.
De meeste geldverstrekkers zijn gestopt met het doorlopend krediet. Bij Krediet.nl kun je alleen nog een doorlopend krediet afsluiten met een looptijd van twee jaar. Daarna wordt het krediet omgezet in een persoonlijke lening.