Geld lenen kost geld

Privé geld lenen

Als je geld nodig hebt, hoef je niet per se naar een officiële kredietverstrekker voor een lening. Je kunt ook geld lenen bij familie of vrienden. Het is mooi om elkaar te helpen, maar er zijn ook risico’s. Waar moet je op letten als je bij een privépersoon geld leent? En wanneer is een lening bij een betrouwbare kredietverstrekker toch beter?

Vergelijk, vind en sluit de voordeligste lening af!

vanaf

6,5%

1314 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Vergelijken en afsluiten van meer dan 50 producten van verschillende aanbieders

Kosteloos en vrijblijvend persoonlijk advies over je lening

Geld lenen van familie of vrienden

Wanneer je geld leent van een particulier, wordt dat een onderhandse lening genoemd. Omdat de lening niet via een officiële instantie loopt, kun je onderling afspraken maken. Maar die vrijheid houdt ook risico’s in. Waar moet je aan denken?

Leenbedrag

Een officiële kredietverstrekker zal vooraf checken of het bedrag dat je wilt lenen verantwoord is. Jouw leenbedrag is gebaseerd op je inkomen, je uitgaven en je schulden. Daarom vindt er ook een BKR-check plaats. Pas als duidelijk is dat je gedurende de hele looptijd de maandlasten kunt betalen, krijg je groen licht. 

Als je geld leent bij een particulier zijn jullie vrij om zelf het leenbedrag te bepalen. Maar je vader, oma of vriend weet niet precies hoe jouw financiële situatie eruitziet. Dat kan ertoe leiden dat je meer leent dan verstandig is. Als je op een gegeven moment je private lening niet meer kunt aflossen, kunnen jullie beiden in financiële problemen komen en kan jullie relatie onder druk komen te staan.

Rente

Ga je privé geld lenen bij familie of een vriend, dan mogen jullie zelf de rente bepalen, op voorwaarde dat het tarief wel marktconform is. Wordt er geen of een te lage rente berekend, dan heb je een financieel voordeel dat de Belastingdienst ziet als een schenking. Als dat bedrag boven de schenkingsvrijstelling uitkomt, ben je schenkbelasting verschuldigd.

Renteaftrek

Als je geld leent voor de aanschaf of verbouwing van je eigen woning, is de rente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Dat geldt ook voor de rente op een lening bij een particulier. Gaan jullie een zeer hoge rente afspreken omdat jij toch de rente mag aftrekken? Let op! Als de rente te hoog is, ziet de Belastingdienst dat als een gift van jou aan degene die het geld uitleent. Die moet dan schenkbelasting betalen.

Belastingen

Degene die geld aan jou uitleent, moet dit opgeven bij de Belastingdienst in Box 3. Er wordt dan uitgegaan van een bepaald rendement waarover hij belasting moet betalen. Voor jou valt de lening onder schulden in Box 3. 

Het is belangrijk om te checken welke gevolgen het heeft voor jullie belastingaanslagen als je privé geld leent. Vraag een belastingadviseur of de particuliere lening niet voor onverwachte belastingtegenslagen zorgt.

BKR

Onderhandse leningen zijn niet bekend bij het BKR. Dat lijkt een voordeel omdat je dan naast je private lening ook nog een hogere hypotheek of lening zou kunnen afsluiten. Maar die vlieger gaat niet op. De bank kan aan jouw afschriften zien dat je die onderhandse lening aan het aflossen bent. Ze zullen dan vragen gaan stellen.

Duidelijke afspraken maken

Wil je geld lenen van een particulier? Om misverstanden te voorkomen, kunnen jullie het beste afspraken vastleggen in een overeenkomst. Daarin staan jullie namen en adressen, het leenbedrag, de startdatum van de lening, de betalingstermijn, de looptijd en het rentepercentage. Je kunt ook een notaris inschakelen om alles goed op papier te krijgen.

Lening aanvragen, hoe werkt het?

Als je een lening wilt afsluiten, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Een lening aanvragen met een persoonlijk leenadvies biedt uitkomst. Én het bespaart ook geld. Onze specialisten zijn altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en weten zo precies de juiste lening voor jou te vinden.

1

Online aanvragen

Niet zeker van je keuzes? Onze adviseurs nemen altijd de aanvraag met je door.

2

Het adviesgesprek

We nemen samen je wensen en mogelijkheden door. Jij krijgt van ons de best passende offerte.

3

Documenten opsturen

Je kunt online in je persoonlijke omgeving alle benodigde documenten digitaal aanleveren.

Het geld op je rekening

Wij handelen de rest kosteloos voor je af. Binnen 2 werkdagen staat het geld op je rekening.

Particuliere lening afsluiten? Of niet?

Veel mensen denken dat privé geld lenen voordeliger is dan lenen bij een bank. Dat kán, maar het hoeft niet. De rente van een onderhandse lening moet immers marktconform zijn en het heeft gevolgen voor iemands belastingaanslag als de rente te laag of te hoog is. Vraag ons eens hoe hoog de kosten zijn van een reguliere lening bij een van onze kredietverstrekkers. Dan kun je vergelijken.

Een andere reden om geen onderhandse lening af te sluiten, is dat het gevolgen heeft voor jullie onderlinge relatie als er problematische situaties ontstaan. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je de lening niet meer kunt terugbetalen? Of als de geldverstrekker ineens het hele bedrag terugeist? Bedenk dat zelfs een klein bedrag tot onenigheid kan leiden.

Misschien wil je privé geld lenen omdat je bij een gewone bank geen lening kunt krijgen, bijvoorbeeld omdat je inkomen te laag is. Je kunt je afvragen of het dan wel verstandig is om geld te lenen van een particulier. Is de uitgave die je wilt doen absoluut nodig? Of kun je ook even wachten tot je financiën beter zijn?

Lening afsluiten bij Krediet.nl

Ga nooit over een nacht ijs als je privé geld gaat lenen. Laat je goed informeren en vraag voor de zekerheid bij ons een offerte aan voor een persoonlijke lening. Je krijgt een aanbod en wordt persoonlijk geadviseerd. Wij zorgen ervoor dat het leenbedrag bij jouw situatie past om de kans op financiële problemen uiterst klein te houden.

Een groot voordeel van een lening bij een bank is dat je de relatie tussen jou en je familie of vriend niet op het spel wordt zet. Kun je de lening niet aflossen? Dan bespreek je dat met de bank zelf en zoeken jullie samen naar een oplossing. Je kunt ook voor het aangaan van de lening een verzekering afsluiten voor als je door arbeidsongeschiktheid niet aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. 

Er is niets tegen particulier geld lenen, zolang beide partijen goed weten wat ze doen en het onderlinge vertrouwen niet beschadigd wordt. Twijfelt een van jullie daarover? Dan kun je beter een offerte aanvragen bij ons.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1314 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Aanvraag duurde aardig lang maar alles goed en makkelijk verlopen met duidelijke aanwijzingen

Ties Blaauw 4 dagen geleden
Trustpilot rating

Heel fijn contact, snel bereikbaar en duidelijke uitleg. Alles netjes en snel geregeld!

Jan Bogerd 25 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen