Let op! geld lenen kost geld

Lenen bij de bank of geldlenen van familie?

Betaal minder

Je lening verhogen zonder veel extra te betalen?

Vraag een offerte aan en wij rekenen de voordeligste optie voor je uit.

Of neem contact op met onze specialist op het gebied van lening verhogen.

23 oktober 2015

Het is regelmatig in het nieuws: hoe lastig een hypotheek of lening afsluiten kan zijn. Met name voor starters op de woningmarkt of als zelfstandig ondernemer. Deze groepen moeten vaak aan heel wat voorwaarden voldoen om bijvoorbeeld geld te kunnen lenen om een huis te kopen.

Er kunnen allerlei redenen zijn dat een lening afsluiten lastig of zelfs onmogelijk is. Als alternatief voor een lening bij de bank kiezen sommige mensen voor een lening bij familie of vrienden. Maar hoe verstandig is dit?

Lenen bij de bank

Steeds vaker springen ouders bij om jonge huizenkopers aan een hypotheek te helpen. Afgelopen jaar werd gretig gebruik gemaakt van de verruimde schenkingsregeling. Nieuw is dat banken het geld lenen van familie of bekenden officieel meenemen in de lening. Zo kwam hypotheekverstrekker Obvion onlangs met een speciale lening. Starters die anders moeilijk aan een lening komen, lenen met deze lening een deel van het geld bij de bank. Een ander deel lenen ze van bekenden. Zo loopt de bank minder risico, maar kan het droomhuis toch gekocht worden.

Vergelijken leningen familie en bekenden

Geld lenen van familie en vrienden heeft voordelen en nadelen. Een voordeel kan zijn dat bekenden je weinig tot geen rente zullen rekenen. Ook zijn ze mogelijk flexibeler bij het terugbetalen van de lening. Maar de informele omgang met elkaar is tegelijkertijd een valkuil. Het ontbreken van duidelijke afspraken kan tot misverstanden leiden. Zeker als blijkt dat het afbetalen van de lening een probleem gaat worden, kan het (uit)lenen van geld leiden tot spanningen en zelfs ruzie.

Contract lening afsluiten

Waarschijnlijk hebben de meeste mensen ooit wel eens geld geleend van familie of vrienden. Meestal gaat het om kleine bedragen die makkelijk terugbetaald kunnen worden. Als het gaat om een lening afsluiten voor grote uitgaven als een koopwoning, moeten goede afspraken gemaakt worden. Het is altijd verstandig deze op schrift te stellen, zodat er geen misverstanden over kunnen bestaan. Alleen zo kun je onderling verantwoord geld lenen en uitlenen.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.
Verplichte velden staan met een * aangegeven.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Wat kun je lenen?


Over Krediet.nl

Krediet.nl heeft zeer ruime ervaring in het adviseren over krediet. Met onze vlotte werkwijze, afhandeling en goede nazorg kunt u rekenen op onze uitstekende service en het advies dat bij u past.

Onze voordelen:

  • Geen afsluitkosten of advieskosten
  • Aantrekkelijke rente
  • Onafhankelijk
  • Eén aanspreekpunt
  • Ervaren kredietspecialisten
  • Gekwalificeerde adviseurs

Heb je nog vragen?

Hoe financier ik een auto of welke lening is fiscaal aftrekbaar? Deze en al jouw andere vragen beantwoorden we graag. Neem direct contact met ons op of bekijk onze pagina met veelgestelde vragen.