Geld lenen kost geld

Lenen bij de bank of geldlenen van familie?

23 oktober 2015

Het is regelmatig in het nieuws: hoe lastig een hypotheek of lening afsluiten kan zijn. Met name voor starters op de woningmarkt of als zelfstandig ondernemer. Deze groepen moeten vaak aan heel wat voorwaarden voldoen om bijvoorbeeld geld te kunnen lenen om een huis te kopen.

Er kunnen allerlei redenen zijn dat een lening afsluiten lastig of zelfs onmogelijk is. Als alternatief voor een lening bij de bank kiezen sommige mensen voor een lening bij familie of vrienden. Maar hoe verstandig is dit?

Lenen bij de bank

Steeds vaker springen ouders bij om jonge huizenkopers aan een hypotheek te helpen. Afgelopen jaar werd gretig gebruik gemaakt van de verruimde schenkingsregeling. Nieuw is dat banken het geld lenen van familie of bekenden officieel meenemen in de lening. Zo kwam hypotheekverstrekker Obvion onlangs met een speciale lening. Starters die anders moeilijk aan een lening komen, lenen met deze lening een deel van het geld bij de bank. Een ander deel lenen ze van bekenden. Zo loopt de bank minder risico, maar kan het droomhuis toch gekocht worden.

Vergelijken leningen familie en bekenden

Geld lenen van familie en vrienden heeft voordelen en nadelen. Een voordeel kan zijn dat bekenden je weinig tot geen rente zullen rekenen. Ook zijn ze mogelijk flexibeler bij het terugbetalen van de lening. Maar de informele omgang met elkaar is tegelijkertijd een valkuil. Het ontbreken van duidelijke afspraken kan tot misverstanden leiden. Zeker als blijkt dat het afbetalen van de lening een probleem gaat worden, kan het (uit)lenen van geld leiden tot spanningen en zelfs ruzie.

Contract lening afsluiten

Waarschijnlijk hebben de meeste mensen ooit wel eens geld geleend van familie of vrienden. Meestal gaat het om kleine bedragen die makkelijk terugbetaald kunnen worden. Als het gaat om een lening afsluiten voor grote uitgaven als een koopwoning, moeten goede afspraken gemaakt worden. Het is altijd verstandig deze op schrift te stellen, zodat er geen misverstanden over kunnen bestaan. Alleen zo kun je onderling verantwoord geld lenen en uitlenen.

Moneyou stopt

Moneyou verdwijnt uit Nederland. Stap over naar een andere geldverstrekker

14 augustus 2020
Maximale rente omlaag naar 10 procent

Maximale kredietvergoeding per 10 augustus naar 10%

3 augustus 2020
Nationale Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

Nationale-Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

29 juni 2020

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,4% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen