Geld lenen kost geld

Soorten leningen

Voordat je een lening aanvraagt, is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn. Zo kun je de leenvorm laten aansluiten bij het leendoel en jouw persoonlijke situatie. We leggen je de verschillende soorten lening uit.

Persoonlijke Lening

Een optie voor goedkoop geld lenen is een Persoonlijke Lening. Een Persoonlijke Lening is een lening waarbij je de beschikking krijgt over een bepaald bedrag. Het bedrag wordt in één keer, direct na de afwikkeling van de aanvraag, op je rekening gestort. Vanaf dat moment ga je een vast bedrag per maand afbetalen, in dat bedrag is rente en aflossing opgenomen. Het aantal termijnen, oftewel de looptijd, is van tevoren vastgesteld evenals het rentetarief. Je weet dus van tevoren exact waar je aan toe bent. Een Persoonlijke Lening is een prettige leenvorm wanneer je behoefte hebt aan zekerheid.

Je kunt boetevrij extra inlossen op een Persoonlijke Lening.

Speciaal voor 60-plussers die een Persoonlijke Lening willen afsluiten bieden wij een Seniorenlening aan

Doorlopend Krediet

Bij een Doorlopend Krediet spreek je van tevoren een opnamelimiet af. Je kunt vervolgens flexibel over het opnamebedrag beschikken. Je kunt het in één keer opnemen, maar je kunt er ook voor kiezen om een deel op te nemen en het restant achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven. Het is ook mogelijk om het gehele bedrag bij de bank te laten staan voor een latere opname.

De rente bij een Doorlopend Krediet is variabel en je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Maandelijks los je een percentage van de kredietlimiet af, 1-2%. Bij een Doorlopend Krediet van € 15.000 en een aflospercentage van 1%, betaal je dus € 150 per maand. In dat bedrag zit zowel rente als aflossing.

Ook bij een Doorlopend Krediet kun je boetevrij extra inlossen op je lening.

WOZ-Krediet

Het WOZ-krediet heeft een nieuwe naam gekregen, namelijk Huiseigenaar Persoonlijke Lening of Huiseigenaar Doorlopend Krediet. Deze leenvormen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met een koopwoning.

Een eigenaar van een koophuis is voor de bank een stabielere factor dan mensen met een huurwoning. Een koophuis biedt de bank meer zekerheid, omdat een koopwoning waarde heeft als onderpand van de lening en een huurwoning niet.

Huiseigenaar Persoonlijke Lening

Een Huiseigenaar Persoonlijke Lening heeft een vaste looptijd en een vast rentetarief, net als de ‘gewone’ Persoonlijke Lening. Het rentetarief voor huiseigenaren is lager dan voor mensen die in een huurwoning wonen. Ook kun je als huiseigenaar een hoger kredietbedrag lenen.

Gebruik je de Huiseigenaar Persoonlijke Lening voor een verbouwing of verbetering aan jouw woning? Dan zijn de rentekosten onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar.

Huiseigenaar Doorlopend Krediet

Een Huiseigenaar Doorlopend Krediet geeft je de mogelijkheid om flexibel over je geld te beschikken. Huiseigenaren krijgen een lager rentetarief aangeboden en het is mogelijk om een hoger bedrag te lenen, dan wanneer je in een huurwoning woont.

Geld lenen kost geld

We kunnen de slogan ondertussen allemaal dromen: ‘Geld lenen kost geld’. Bedoeld om de consument te laten nadenken over de lening die hij afsluit en om bewustwording te creëren.

Want het klopt, geld lenen kost geld. En juist daarom is het belangrijk om een verantwoorde lening af te sluiten die past bij jouw persoonlijke situatie.

Overige leenvormen

Naast de Persoonlijke Lening en het Doorlopend Krediet, al dan niet voor huiseigenaren, zijn er meer mogelijkheden om geld te lenen.

  • Kopen op afbetaling
  • Huurkoop en lease
  • Flitskrediet
  • Creditcard
  • Rood staan
  • Hypotheek

Kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling

‘Koop nu, betaal later!’ Bij sommige bedrijven is het mogelijk om achteraf, in termijnen, te betalen voor het product dat je graag wilt hebben. Dit kan in fysieke winkels, bij een meubelzaak bijvoorbeeld, maar ook bij online winkels zoals Wehkamp.

De rentetarieven die gehanteerd worden bij kopen op afbetaling zijn vaak torenhoog. Deze tarieven kunnen oplopen tot wel 14%. Het is dan een stuk voordeliger om een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet af te sluiten voor jouw aankoop.

Bij een koop op afbetaling van € 1.500 met een rente van 14%, betaal je € 210 rente per jaar. Los je in 60 maanden jouw aankoop op afbetaling af, dan kost het je € 2.550 en betaal je dus ruim € 1.000 meer voor jouw aankoop.

Huurkoop en lease

Huurkoop en lease

Bij huurkoop doe je een aanbetaling voor een product en betaal je het restant van de prijs in maandelijkse termijnen. Die maandelijkse termijnen bestaan uit rente en aflossing, het bedrag per maand staat vast. Daarmee lijkt huurkoop op een Persoonlijke Lening, maar er is een groot verschil: bij huurkoop ben je pas eigenaar van het product wanneer je je laatste termijn hebt betaald, wanneer je het product aanschaft met behulp van een Persoonlijke Lening ben je wel direct eigenaar van het product.

Huurkoop bij een auto staat ook wel bekend als leasen. Het verschil tussen huurkoop en leasen is dat het bij huurkoop de bedoeling is dat het product uiteindelijk eigendom wordt van de klant, bij leasen is dit niet het geval.

Flitskrediet

Flitskrediet

Een flitskrediet is een kleine lening, die je snel kunt afsluiten en binnen een maand weer moet aflossen. Het klinkt ideaal, even een klein bedrag lenen op het moment dat het nodig is en snel weer aflossen zodat je van je schulden af bent. Maar voor een flitskrediet betaal je de hoofdprijs!

Naast de hoge rente tot wel 14%, betaal je fikse bedragen voor zogeheten administratiekosten en worden er hoge boetes gerekend wanneer je te laat terugbetaalt.

Ook als je snel geld nodig hebt, is het verstandig om goed na te denken over de keuzes die je maakt. Zodat je een verantwoorde lening afsluit en niet een lening die je in de financiële problemen brengt. Je kunt altijd een van onze kredietadviseurs vragen om even met je mee te kijken en je van advies te voorzien.

Creditcard

Creditcard

Een creditcard is een betaalmiddel waarmee je zowel in binnen- als in buitenland kunt betalen. Je kunt met een creditcard betalen tot een bepaalde limiet. Je kunt het zien als ‘kopen op rekening’. Je betaalt met je creditcard en enkele weken later wordt de rekening van je betaalrekening afgeschreven.

Een creditcard is praktisch, omdat het vooral in het buitenland een bekend en handig betaalmiddel is. Daarnaast zijn veel aankopen verzekerd als je deze met een creditcard aanschaft.

Het gevaar zit hem echter in de hoge rente, waar je mee te maken krijgt als je de rekening ook in termijnen kunt aflossen. De rente kan dan oplopen tot wel 14%.

Een Doorlopend Krediet is een goedkoper alternatief. De rente bij een Doorlopend Krediet ligt over het algemeen flink lager en dat scheelt aanzienlijk in de kosten!

Rood staan

Rood staan

Rood staan betekent simpelweg dat je meer geld kunt opnemen van je betaalrekening dan er daadwerkelijk opstaat. Er zit vaak een limiet aan het bedrag dat je rood kunt staan, bijvoorbeeld € 1.000. Over het bedrag dat je rood staat, betaal je vervolgens rente. Het rentetarief is hoog, tot maximaal 14%.

Sta je regelmatig rood? Dan is het verstandig je te laten informeren over een Doorlopend Krediet. Bij een Doorlopend Krediet betaal je doorgaans veel minder rente dan wanneer je rood staat op je betaalrekening.

Hypotheek

Hypotheek

De bekendste leenvorm is natuurlijk de hypotheek. Vrijwel alle huizenbezitters hebben een hypotheek voor hun woning.

Voor een groot deel van de huizenbezitters is de hypotheek hoger dan de marktwaarde van de woning. Daarmee vorm je een risico voor de bank en betaal je een hogere rente.

In dat geval kan het verstandig zijn om een deel van je hypotheek af te lossen middels een Persoonlijke Lening voor huiseigenaren, om zo te besparen op je hypotheeklasten. Onze kredietadviseurs kunnen vrijblijvend uitrekenen of dit voor jou ook een besparing kan opleveren.

Ook wanneer je nadenkt over het afsluiten van een tweede hypotheek of het verhogen van de huidige hypotheek, voor bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe keuken, is het raadzaam om een Persoonlijke Lening te overwegen. Je betaalt dan geen eenmalige, hoge kosten voor de taxatie, de notaris en het afsluiten van de hypotheek en je bent daardoor per saldo vaak voordeliger uit met een Persoonlijke Lening.

Advies aanvragen

Duizelt het je na het zien van alle mogelijkheden? Vraag dan advies aan onze specialisten. Zij staan van maandag tot en met zaterdag voor je klaar, om al je vragen te beantwoorden.

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,9% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen