Geld lenen kost geld

Geld lenen en de rente

11 januari 2016

Bij je oriënteren op een lening afsluiten, hoort natuurlijk rentetarieven vergelijken. Maar hoe zit het eigenlijk met rente? Waarop zijn die rentetarieven gebaseerd? Wat wil vast of variabel zeggen? Daarom deze week meer over rente.

Wat is rente?

Om met de basis te beginnen: rente is de vergoeding die je betaalt voor het lenen van geld. Dit is ook de reden dat een lening geld kost. Door die rente betaal je je kredietverstrekker namelijk meer terug dan je hebt geleend.

Rentetarieven van leningen

De rente die je betaalt voor je lening, bestaat uit een basisvergoeding en een opslag. De basisvergoeding wordt bepaald aan de hand van de marktrente. Die marktrente is wat de bank zelf betaalt om geld te lenen. Een toenemende vraag naar leningen heeft tot gevolg dat de marktrente stijgt. Geld lenen wordt dan duurder. Neemt de vraag af? Dan wordt lenen goedkoper en leen je tegen een lagere rente.

Het opslagdeel van het rentetarief wordt bepaald door verschillende factoren:

  • Leen je een groter bedrag, dan leen je tegen een lagere rente.
  • Kies je voor een lening met een korte rentevaste looptijd?
  • Dan ben je goedkoper uit dan met een langere rentevaste periode.
  • Bij het verstrekken van een lening, is er voor de bank altijd het risico dat die lening niet wordt terugbetaald. Een hoog risico betekent een hoger rentetarief.
  • Heb je een eigen woning? Dan profiteer je vaak van een lagere rente. 
  • Tot slot hebben ook de kosten die een bank maakt invloed. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan personeels- en kantoorkosten.

 

Online geld lenen: lagere rente

Daarmee wordt meteen duidelijk waarom online geld lenen grote voordelen heeft. Zo zijn we bij Krediet.nl gespecialiseerd in het verstrekken van leningen. Hierdoor hebben we minder personeel dan grote banken. Ook zijn onze kantoorkosten lager en de processen geoptimaliseerd. Dat zie je terug in onze lagere rente.

Doorlopend krediet met variabele rente

Dan de keuze tussen vast en variabel. Een vaste rente hoort bij de persoonlijke lening. Je leent een vaste bedrag tegen een vaste rente. Ook de looptijd van je lening staat vast. Hierdoor weet je precies wat je maandelijks kwijt bent aan je lening. Geen verrassingen dus.

De variabele rente van een doorlopend krediet kan juist wel veranderen. Hier speelt namelijk de invloed van het fluctueren van de marktrente. Ook als de kosten die je geldverstrekker maakt veranderen, kan het zijn dat je dit terugziet in een hogere of lagere rente.

Rentetarieven vergelijken

Ga je een lening afsluiten? Stel jezelf de vraag of de rente variabel mag zijn. Of heb je liever de zekerheid van een vaste rente? Meer over het doorlopend krediet met variabele rente en de persoonlijke lening met vaste rente kun je vinden op onze website. Ook kun je hier van verschillende aanbieders de rentetarieven vergelijken. Of vraag een offerte aan. Onze kredietadviseurs denken graag met je mee over wat voor jou de beste lening is.

Vraag je jezelf af; hoeveel geld kan ik lenen? Dan biedt onze rekentool uitkomst.

Kun jij nog een doorlopend krediet afsluiten
Kun jij nog een Doorlopend Krediet afsluiten? 24 maart 2021 | Danny Lindeman
Leennormen verder aangescherpt per 1 april
Nieuwe leennormen per 1 april 2021 22 maart 2021 | Danny Lindeman
Lender en spender
Lender & Spender is met verlaagde rente nu goedkoopste in de markt 2 maart 2021 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

776 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 9.6 op Trustpilot

Trustpilot rating

Ik ben goed geholpen door krediet. Nl,sneller en simpel.

Heer Gurcan , mevrouw Gurcan 12 dagen geleden
Trustpilot rating

Wederom erg behulpzaam in het zoeken naar de juiste oplossing. En uiteindelijk ook de perfecte oplossing gevonden voor mijn situatie

Rob 16 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,4% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen